Annika Strandhäll har entledigats, socialförsäkringsminister

-

Innehållet publicerades under perioden

-
Pressmeddelande från Socialdepartementet

Fotboll utan Fylla

Publicerad

För att bibehålla den positiva utvecklingen med minskad berusning vid idrottsevenemang beviljas projektet Fotboll utan Fylla 1 150 000 kronor för 2018.

- Jag tror och hoppas att VM-framgångarna kommer att ge ett ökat engagemang, och fler besökare på seriematcherna. Men barnfamiljer ska inte behöva välja bort att gå på match på grund av fylla och stök, säger idrottsminister Annika Strandhäll.

- Att gå på fotboll eller annan idrott ska vara en positiv upplevelse för så många som möjligt, och för det krävs ändrade attityder kring alkohol. Det är glädjande att klubbarna själva vill vara drivande i detta, säger idrottsminister Annika Strandhäll.

STAD (Stockholm förebygger alkohol- och drogproblem) vid Centrum för psykiatriforskning vid Karolinska Institutet och Stockholms läns landsting har sedan 2015 fått medel från Folkhälsomyndigheten för att utveckla och utvärdera en alkoholpreventiv metod vid idrottsevenemang.

Projektet har kunnat visa på en minskad andel besökare som dricker alkohol, en minskad genomsnittlig promillenivå och en minskad andel kraftigt berusade. Andelen kraftigt berusade som nekas inträde, och som nekas köpa alkohol inne på arenorna, har ökat.

Regeringen anser det särskilt viktigt att detta arbete sker i Stockholm, där derbymatcherna lockar många och det finns en historia av betydande ordningsproblem.

Regeringen tilldelar STAD 1 150 000 kronor för 2018. Därutöver bidrar Riksidrottsförbundet med 800 000 kronor och AIK, Djurgården och Hammarby med 100 000 kronor vardera.

Fotboll utan Fylla bedrivs i samverkan med IQ-initiativet, arena- och restaurangägare, länsstyrelsen, berörda kommuner, Polismyndigheten samt AIK, Djurgården och Hammarby.

Presskontakt

Victor Harju
Pressekreterare hos socialminister Annika Strandhäll
Telefon (växel) 08-405 10 00