Ny svensk domare i Europadomstolen utsedd av Europarådets parlamentariska församling

Publicerad

Europarådets parlamentariska församling har valt Erik Wennerström till ny svensk domare i Europadomstolen. Regeringen välkomnar detta beslut. Europadomstolen spelar en central roll för att upprätthålla och stärka respekten för mänskliga rättigheter i Europarådets medlemsstater.

Erik Wennerström arbetar sedan 2012 som generaldirektör för Brottsförebyggande rådet. Han har avlagt juris doktorsexamen vid Uppsala universitet. Han har arbetat som folkrättsrådgivare i Utrikesdepartementet och har även erfarenhet från Justitiedepartementet och EU-kommissionen.

Erik Wennerström efterträder Helena Jäderblom, som satt som svensk domare i Europadomstolen i nästan sex år och som sedan september 2018 är ordförande i Högsta Förvaltningsdomstolen.

Presskontakt

UD:s presstjänst
Telefon 08-405 50 10
e-post till UD:s presstjänst