Margot Wallström har entledigats, utrikesminister

-
Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Utrikesminister Margot Wallström besöker Washington och New York

Publicerad

Den 29 april befinner sig Margot Wallström i Washington D.C. för bilaterala överläggningar med utrikesminister Michael Pompeo samt nationella säkerhetsrådgivaren John Bolton. Hon kommer även att träffa ledamöter i den amerikanska senatens utrikesutskott. Utrikesministern kommer med de amerikanska företrädarna bland annat diskutera utvecklingen i Nordkorea, Syrien och Venezuela, liksom säkerhetsläget i Sveriges närområde. I samband med besöket deltar Margot Wallström även i ett panelsamtal om den feministiska utrikespolitiken, arrangerat av den svenska ambassaden i USA och Georgetown Institute for Women, Peace and Security.

Därefter reser utrikesminister Margot Wallström till New York för att den 30 april delta i det sista förberedande mötet inför översynskonferensen (RevCon) av icke-spridningsfördraget NPT som äger rum nästa år. Nedrustning och icke-spridning av kärnvapen är en central utrikespolitisk prioritering för Sverige, särskilt i ljuset av den globala säkerhetsutvecklingen. NPT är den centrala multilaterala plattformen på området och politiskt och diplomatiskt engagemang krävs nu för att bana väg för en framgångsrik översynskonferens 2020. 

Under besöket i New York kommer utrikesministern även att ha en rad bilaterala möten, bland annat med FN-företrädare. Därtill kommer hon även att hålla en föreläsning till minne av UNFPA:s första exekutivdirektör Rafael M. Salas. Föreläsningen kommer att fokusera på den feministiska utrikespolitiken, med tonvikt på sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter.

Kontakt

Elin Tibell
Pressekreterare
Telefon (växel) 08-405 10 00