Pressmeddelande från Statsrådsberedningen

Malmö värdstad för konferens mot antisemitism och för hågkomsten av Förintelsen

Publicerad

Statsminister Stefan Löfven meddelade i dag att regeringen kommer att arrangera Malmökonferensen 27–28 oktober 2020. Syftet med konferensen är att motverka och bekämpa antisemitism, samt föra vidare minnet av Förintelsen.

Utgångspunkten för konferensen är Förintelsen och minnet av den. Den ska vara en mötesplats för experter och beslutsfattare från hela världen. Stockholmsdeklarationen, som antogs vid Stockholms internationella forum om Förintelsen år 2000 – en konferens om utbildning, hågkomst och forskning – är en viktig inspirationskälla för konferensen.

– Med denna konferens fortsätter vi vårt viktiga arbete att motverka antisemitism. Var än antisemitismen finns, och hur den än uttrycks, så ska den belysas och bekämpas. Jag är glad att Malmö stad vill ta sig an detta tillsammans med regeringen, säger statsminister Stefan Löfven.

Malmö och Skåne har en speciell historia kopplad till Förintelsen. Judar som flydde över Öresund under andra världskriget kom till Malmö. Det var här Folke Bernadottes vita bussar med överlevande från koncentrationslägren togs emot. Många av dem stannade i Malmö resten av sina liv.

I regeringsförklaringen den 21 januari berättade statsministern att svenska ungdomar ska ges möjlighet att besöka Förintelsens minnesplatser i Europa. Arbetet med ett nytt museum för att bevara och föra vidare minnet av Förintelsen pågår.

Kontakt

Maria Soläng
Pressekreterare hos statsminister Stefan Löfven
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 072-206 19 47
e-post till Maria Soläng