Innehållet publicerades under perioden

-
Pressmeddelande från Statsrådsberedningen

Malmö värdstad för konferens mot antisemitism och för hågkomsten av Förintelsen

Publicerad

(Ny version) Statsminister Stefan Löfven meddelade i dag att regeringen kommer att arrangera Malmökonferensen 26–27 oktober 2020. Syftet med konferensen är att motverka och bekämpa antisemitism, samt föra vidare minnet av Förintelsen.

Rättelse

Datumen för konferensen har ändrats till den 26-27 oktober 2020. I en tidigare versionen av detta pressmeddelande uppgavs att konferensen skulle hållas den 27-28 oktober.

Arkiverade filmer finns hos Riksarkivet

Här fanns tidigare en film publicerad. Filmer sparas vanligtvis i sex månader på regeringen.se. Därefter arkiveras de hos Riksarkivet. Om du vill se filmen vänligen vänd dig till Riksarkivet. Filmer som producerats efter januari 2019 finns också tillgängliga på Regeringskansliets Youtubekanal.

Utgångspunkten för konferensen är Förintelsen och minnet av den. Den ska vara en mötesplats för experter och beslutsfattare från hela världen. Stockholmsdeklarationen, som antogs vid Stockholms internationella forum om Förintelsen år 2000 – en konferens om utbildning, hågkomst och forskning – är en viktig inspirationskälla för konferensen.

– Med denna konferens fortsätter vi vårt viktiga arbete att motverka antisemitism. Var än antisemitismen finns, och hur den än uttrycks, så ska den belysas och bekämpas. Jag är glad att Malmö stad vill ta sig an detta tillsammans med regeringen, säger statsminister Stefan Löfven.

Malmö och Skåne har en speciell historia kopplad till Förintelsen. Judar som flydde över Öresund under andra världskriget kom till Malmö. Det var här Folke Bernadottes vita bussar med överlevande från koncentrationslägren togs emot. Många av dem stannade i Malmö resten av sina liv.

I regeringsförklaringen den 21 januari berättade statsministern att svenska ungdomar ska ges möjlighet att besöka Förintelsens minnesplatser i Europa. Arbetet med ett nytt museum för att bevara och föra vidare minnet av Förintelsen pågår.

Presskontakt

Maria Soläng
Pressekreterare hos statsminister Stefan Löfven
Mobil 072-206 19 47
e-post till Maria Soläng