Pressmeddelande från Finansdepartementet

Utredning om att utvidga rutavdraget enligt januariavtalet

Publicerad

Som en följd av januariavtalet har regeringen tillsatt en utredning som ska lämna förslag på hur rutavdraget kan utvidgas.

Enligt januariavtalet, som är en sakpolitisk överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna, ska taket i rutavdraget tredubblas, rutavdraget utvidgas till tvätt, flytt-, hämt- och trygghetstjänster samt ett äldre-rut utredas.

Regeringen tillsätter därför en utredning som ska undersöka och lämna förslag på hur rutavdraget kan utökas till att även omfatta tvättarbete som sker utanför bostaden, ommöbleringstjänster, vissa bortforslingstjänster och viss enklare tillsyn vid frånvaro från bostaden.

I utredningens uppdrag ingår även att lämna förslag om en höjning av taket för rutavdraget till 75 000 kronor per person och år samt lämna förslag om en särskild ordning för rutavdraget för äldre personer.

Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 15 januari 2020.

Presskontakt

Per Strängberg
Pressekreterare hos finansminister Magdalena Andersson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Isabel Lundin
Pressekreterare hos finansminister Magdalena Andersson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-296 46 38‬
e-post till Isabel Lundin