Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 21 januari 2019 och den 30 juni 2021 var hon landsbygdsminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 21 januari 2019 och den 30 juni 2021 var hon landsbygdsminister.

Pressmeddelande från Näringsdepartementet

Miljardstöd till Sveriges lantbrukare efter torkan 2018 börjar betalas ut

Publicerad

Fredag 5 juli påbörjas utbetalningen av del två av regeringens nationella krispaket till Sveriges lantbrukare efter förra sommarens svåra torka. Drygt 1 miljard kronor kommer att betalas ut av Jordbruksverket den 5 juli till torkdrabbade lantbrukare som har beviljats krisstöd. 96 procent av de som sökt krisstödet kommer att få pengar i första utbetalningen.

Den varma och torra sommaren 2018 drabbade det svenska jordbruket i stor utsträckning och ledde till stora ekonomiska konsekvenser för lantbruket. Den totala spannmålsskörden 2018 blev 3,25 miljoner ton vilket är 43 % mindre jämfört med tidigare år. Det samlade inkomstbortfallet för lantbruket uppgick till 6,2 miljarder kronor.

– Sedan torkan förra sommaren har regeringen och berörda myndigheter arbetat ihärdigt för att underlätta lantbrukarnas svåra situation. När del två av regeringens nationella krispaket är utbetalt kommer vi att ha stöttat drabbade lantbrukare med totalt 1,57 miljarder kronor i krisstödsåtgärder. Det har för många varit ett viktigt tillskott, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson.

För mer information eller intervjuförfrågningar kontakta Hanna Alexandersson.

Presskontakt

Hanna Alexandersson
Pressekreterare hos landsbygdsminister Jennie Nilsson
Telefon (växel) 08-405 10 00

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 21 januari 2019 och den 30 juni 2021 var hon landsbygdsminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 21 januari 2019 och den 30 juni 2021 var hon landsbygdsminister.

Om krisstödet

Efter förra sommarens svåra torka beslutade regeringen om ett krispaket till Sveriges lantbrukare.

2018 betalades den första delen om 400 miljoner kronor av krisstödet ut av Jordbruksverket. I vårändringsbudgeten för 2019, som bygger på en överenskommelse mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet de gröna, Centerpartiet och Liberalerna, tillkom ytterligare 350 miljoner kronor.

Den 5 juli påbörjas utbetalningen av del två av krispaketet som uppgår till 1,08 miljarder kronor. Totalt uppgår stödet till 1,57 miljarder kronor.