Pressmeddelande från Finansdepartementet

Förslag om sänkt skatt på drivmedel till riksdagen

Publicerad

Skatten på drivmedel sänks från 1 januari. Det föreslås i en proposition som regeringen beslutar idag. Förslaget aviserades i budgetpropositionen för 2020, som är ett samarbete mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

För att motverka ökade pumppriser på bensin och diesel som kan uppstå när inblandningen av biodrivmedel ökar till följd av reduktionsplikten samt genom indexering av drivmedelsskatter 2020 föreslås att energiskatten på bensin och diesel sänks. Skatten på koldioxid föreslås sänkas, vilket medför att den generella skattenivån på fossilt kol upprätthålls även 2020 när andelen biodrivmedel i bensin och diesel är högre. Förslagen medför att skatten vid pump, utöver vad som följer av indexeringen med konsumentprisindex, inte höjs 2020.

Förslaget om att sänka skatten på bensin och diesel med 13 respektive 9,3 öre per liter, jämfört med gällande lagstiftning, minskar statens skatteintäkter med totalt 0,9 miljarder kronor 2020.

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2020.

Presskontakt

Isabel Lundin
Pressekreterare hos finansminister Magdalena Andersson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-296 46 38‬
e-post till Isabel Lundin
Viktor Nyberg
Tf. pressekreterare hos finansminister Magdalena Andersson
Telefon (växel) 08-405 10 00