Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Utrikesministern besöker Minsk

Publicerad

Utrikesminister Ann Linde gör den 24-25 november, som första svenska utrikesminister sedan 1992, ett officiellt besök i Belarus. Besöket i Minsk genomförs tillsammans med Finlands utrikesminister Pekka Haavisto, som företräder EU:s ordförandeland.

I samband med besöket övergår Sveriges regering till att använda benämningen Belarus i officiell kommunikation, istället för Vitryssland. Detta ska ses som ett erkännande för det belarusiska civilsamhället och diasporan i Sverige, som länge velat framhäva sitt lands nationella identitet och suveränitet. 

- Utrikesdepartementet förordar från och med nu användningen av Belarus i det svenska språket. Det görs som ett erkännande för det belarusiska civilsamhället och diasporan som länge velat framhäva sitt lands nationella identitet och suveränitet säger Ann Linde.

De båda ministrarna kommer under besöket att bland annat ha möten med den belarusiska statsledningen samt med civilsamhälle, opposition och ungdomar.

Syftet med resan är dels att diskutera bilaterala frågor av gemensamt intresse inom ramen för våra grannlandsrelationer; dels att framföra Sveriges syn på, och EU:s förväntningar avseende situationen för mänskliga relationer och demokrati i Belarus.

Parlamentsval genomfördes i Belarus den 17 november. Sverige deltog med 14 observatörer i OSSE:s övervakningsinsats, och inom ramen för OSSE:s parlamentariska församling (PACE) deltog även fem svenska riksdagsledamöter. Regeringen står bakom OSSE:s uttalande den 18 november om att valet inte motsvarade viktiga internationella standarder för demokratiska val.

 

Presskontakt

Klara Watmani
Pressekreterare hos utrikesminister Ann Linde
Telefon (växel) 08-405 10 00