Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021.

Pressmeddelande från Utrikesdepartementet, Regeringen

Robert Rydberg ny kabinettssekreterare på UD – Annika Söder ska arbeta med fredsuppdrag

Publicerad

Robert Rydberg, 64 år, i dag Sveriges ambassadör i Rom, utsågs på onsdagen av regeringen till ny kabinettssekreterare (en särskild titel för statssekreteraren hos utrikesministern) på Utrikesdepartementet. Samtidigt lämnar Annika Söder uppdraget hon haft de senaste fem åren för att arbeta med freds- och konfliktfrågor.

- Jag välkomnar Robert Rydberg till en anrik post på UD och ser fram emot vårt nära samarbete. Han är en tydlig ledare med gedigen diplomatisk erfarenhet från i stort sett alla komplexa områden som vår utrikespolitik rymmer. Tillsammans ska vi fortsätta Sveriges framgångsrika arbete för demokrati, fred och att sprida fördelarna med jämlika och jämställda samhällen, säger utrikesminister Ann Linde.

Robert Rydberg är även Sveriges ambassadör till San Marino, FAO (FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation), WFP (FN:s världslivsmedelsprogram) och IFAD (FN:s internationella fond för jordbruksutveckling).

- Jag ser fram emot att få bidra med mina erfarenheter från en mångsidig tjänstgöring till att utveckla vår svenska utrikesförvaltning. Den är av högsta klass. Det behöver vi i en värld där intressen och principer som är centrala för oss sätts under allt större press. Inte minst viktigt är att slå vakt om ett starkt europeiskt samarbete, säger Robert Rydberg.

Robert Rydberg är utbildad jurist och har en lång bakgrund inom Utrikesdepartementet där han anställdes 1984. Han har bland annat varit ambassadör i Israel och Demokratiska Republiken Kongo, varit chef för utrikesdepartementets enhet för Mellanöstern- och Nordafrikafrågor, arbetat vid FN-representationen i New York och med FN:s säkerhetsråd, med europeisk säkerhetspolitik och nedrustningsfrågor samt varit ordförande i EU:s kommitté för civil krishantering.

Tidigare kabinettssekreteraren Annika Söder ska nu bland annat verka som styrelseordförande vid European Institute of Peace.

- Jag ser fram emot att med full kraft kunna ägna mer tid åt den rollen. Arbetet med konfliktlösning, försoning samt säkerhets- och fredsförebyggande arbete är viktigare än någonsin, säger Annika Söder.

Utrikesminister Ann Linde har satt stort värde på Annika Söders arbete.

- Det finns ingen dramatik i detta. Vi bestämde redan i september i samband med skiftet på utrikesministerposten att hon skulle vara kvar under en övergångsperiod. Jag vill genuint tacka henne för hennes fem år som kabinettssekreterare och att hon har delat med sig av sina ovärderliga erfarenheter, säger Ann Linde.

Presskontakt

Mikael Lindström
Pressekreterare hos utrikesminister Ann Linde
Telefon (växel) 08-405 10 00