Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Pressmeddelande från Justitiedepartementet

Regeringen beslutar att det ska få finnas ett gränsövergångsställe i Malung-Sälens kommun

Publicerad

Regeringen har beslutat om en förordningsändring som innebär att det ska få finnas ett så kallat gränsövergångsställe i Malung-Sälens kommun. Beslutet innebär att den nyöppnade flygplatsen Scandinavian Mountains Airport inom kort kan komma att få ha internationell trafik med Storbritannien och andra länder utanför Schengenområdet.

Ett gränsövergångsställe är enligt EU:s gränskodex en plats som har godkänts för passage av EU:s yttre gränser. Vilka kommuner som har gränsövergångsställen regleras i utlänningsförordningen. Polismyndigheten beslutar sedan genom föreskrifter vilka platser, i praktiken hamnar och flygplatser, i kommunerna som ska bli gränsövergångsställen.

Regeringens beslut innebär att utlänningsförordningen ändras och att Malung-Sälens kommun läggs till som en av de kommuner där det finns gränsövergångsställen enligt EU:s gränskodex. Förordningsändringen träder i kraft den 1 februari 2020. Fram till dess är det Polismyndigheten som utfärdar undantagstillstånd. 

Presskontakt

Adriana Haxhimustafa
Pressekreterare hos justitie- och migrationsminister Morgan Johansson
Telefon (växel) 08-405 10 00