Innehållet publicerades under perioden

-
Pressmeddelande från Kulturdepartementet

Fler skolresor till Förintelsens minnesplatser

Publicerad

I torsdags beslutade regeringen att förstärka satsningen på så kallade hågkomstresor, så att fler skolor ska kunna göra resor till Förintelsens minnesplatser som till exempel Auschwitz och andra koncentrationsläger.

– Att se resterna av det fruktansvärda som hände, så nära oss i tid och plats, är viktigt för att skapa en bättre förståelse för vad som kan hända när vi låter hat mot varandra växa och få utrymme. Jag är därför väldigt stolt att regeringen förstärker den satsning vi har på att ge skolklasser möjlighet att besöka Förintelsens minnesplatser, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind.

Sedan 2018 har Forum för levande historia haft uppdraget att stärka förutsättningarna för hågkomstresor och Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) har utbildat och genomfört skolornas hågkomstresor. Dagens beslut innebär att SKMA beviljas fyra miljoner för att utöka antalet hågkomstresor och Forum för levande historia får ytterligare en miljon kronor för sitt uppdrag att stärka förutsättningarna för hågkomstresor.

Presskontakt

Josefin Sasse
Pressekreterare hos kultur- och demokratiminister samt minister med ansvar för idrottsfrågorna Amanda Lind
Telefon (växel) 08-405 10 00