Pressmeddelande från Utbildningsdepartementet

Ny generaldirektör för Forte

Publicerad

Regeringen har i dag beslutat att utse Jonas Björck till ny generaldirektör och chef för Forte, Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd. Han tillträder den 20 april 2020.

- Jag är mycket glad att Jonas Björck har tackat ja till uppdraget att bli ny generaldirektör för Forte. Med en gedigen kunskap och erfarenhet inom forskningspolitik och forskningsfinansiering ser jag honom som mycket lämpad för uppdraget och ser fram emot vårt samarbete framöver, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.

Jonas Björck är idag departementsråd och chef för den forskningspolitiska enheten vid Utbildningsdepartementet. Han har dessförinnan bland annat varit avdelningschef med ansvar för forskningspolitik och forskningsfinansiering vid Vetenskapsrådet. Jonas Björck har filosofie doktorsexamen i kvartärgeologi från 1999.

Nuvarande generaldirektör Ethel Forsberg lämnar sin tjänst den 1 mars 2020. Regeringen har därför idag också fattat beslut om att förordna stabschefen Mats Nilsson till vikarierande generaldirektör till dess att Jonas Björck tillträder.

Presskontakt

Amanda Borg
Pressekreterare hos minister för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 072 225 48 44
e-post till Amanda Borg