Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021.

Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Regeringen vill skicka ny svensk specialstyrka till Mali

Publicerad

Regeringen har beslutat om att överlämna en proposition till riksdagen med förslag om ett svenskt deltagande i den franskledda specialförbandsinsatsen Task Force Takuba i Mali.

Mali är ett av världens fattigaste länder. Säkerhetsläget är fortsatt mycket oroande. Det område där Task Force Takuba ska verka, nära gränsen till Niger, präglas av svag statlig närvaro och omfattande terroristaktivitet, inklusive från grupper med kopplingar till Daesh.

- Sveriges deltagande främjar säkerheten i Mali och Sahelregionen. Det underlättar i sin tur för utvecklingsinsatser i Mali som behövs för att på sikt nå en hållbar och fredlig utveckling i landet. Beslutet fattas också för att bidra till kampen mot internationell terrorism och ytterst göra även Sverige tryggare och säkrare, säger utrikesminister Ann Linde.

Task Force Takuba ska inkluderas i den redan pågående franskledda insatsen Barkhane. Det svenska bidraget planeras bestå av en helikopterburen snabbinsatsstyrka om högst 150 personer.

- Beslutet rör en militär insats vid sidan av den större FN-missionen Minusma i Mali. En specialförbandsinsats är en oerhört kompetent förmåga som bidrar till stabiliteten i regionen och med att bekämpa och förhindra vidare spridning av terrorism i Europa och Sverige, säger försvarsminister Peter Hultqvist.

Presskontakt

Mikael Lindström
Pressekreterare hos utrikesminister Ann Linde
Telefon (växel) 08-405 10 00