Per Bolund har bytt ansvarsområde, från den 5 februari är han miljö- och klimatminister samt vice statsminister.

Finansmarknads- och bostadsminister, biträdande finansminister

-

Finansmarknads- och konsument­minister, biträdande finansminister

-

Regeringen förstärker bostadsbidraget för barnfamiljer

Publicerad

Regeringen föreslår ett tillfälligt tilläggsbidrag till barnfamiljer som har rätt till bostadsbidrag. Bidraget ska betalas ut med ett belopp som motsvarar 25 procent av storleken på det preliminära bostadsbidraget. Det innebär att en barnfamilj kan få upp till 1 325 kronor per månad i tilläggsbidrag.

Med anledning av den ekonomiska situation som uppstått på grund av utbrottet av sjukdomen covid-19 har många hushåll fått eller riskerar att få sänkta disponibla inkomster. Bostadsbidraget är en träffsäker förmån för att nå hushåll med svag ekonomi.

Regeringen föreslår att ett tillfälligt tilläggsbidrag till barnfamiljer ska lämnas som ett separat bidrag och baseras på storleken av det preliminära bostadsbidraget. Ingen särskild ansökan ska krävas. Bostadsbidraget är skattefritt och tillägget kommer därmed att ge en reell höjning av den disponibla inkomsten för berörda barnfamiljer.

Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 juli 2020, och gälla till och med den 31 december 2020. Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Presskontakt

Viktor Nyberg
Pressekreterare hos socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi
Telefon (växel) 08-405 10 00
Hanna Björnfors
Pressekreterare hos finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund
Telefon (växel) 08-405 10 00

Prenumerera på Socialdepartementets nyheter

Vid frågor

Media och journalister, kontakta pressekreterare. För alla övriga frågor, kontakta växeln på 08-405 10 00 eller mejla Socialdepartementets registrator.