Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 21 januari 2019 och den 4 februari 2021 var hon miljö- och klimatminister samt vice statsminister.

Mellan den 25 maj 2016 och den 21 januari 2019 var hon minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister.

Mellan den 3 oktober 2014 och den 25 maj 2016 var hon biståndsminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 21 januari 2019 och den 4 februari 2021 var hon miljö- och klimatminister samt vice statsminister.

Mellan den 25 maj 2016 och den 21 januari 2019 var hon minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister.

Mellan den 3 oktober 2014 och den 25 maj 2016 var hon biståndsminister.

Pressmeddelande från Miljödepartementet

Sverige lanserar internationellt upprop om grön återhämtning efter coronakrisen

Publicerad

I dag lanserar Sverige tillsammans med flera länder ett upprop om behovet av industriomställning och grön återhämtning efter coronakrisen. Uppropet har undertecknats av miljö- och klimatminister Isabella Lövin och ministerkollegor i Finland, Indien, Irland, Luxemburg, Nederländerna, Tyskland och Storbritannien – alla medlemmar i LeadIT, ledarskapsgruppen för industriomställning.

Ladda ner:

Följderna av coronapandemin får inte leda bort uppmärksamheten från att nå Parisavtalets mål och att arbeta för låga koldioxidutsläpp från industrin. Grön återhämtning både kan och måste vara en motor för omställningen och för en motståndskraftig ekonomisk tillväxt efter krisen.

Länderna som undertecknar det svenskinitierade uppropet uppmanar världen att inte tappa fart och ambition i arbetet inom politik, teknik och finans. Det behövs för att säkerställa en industriomställning som motverkar klimatkrisen, skapar anständiga arbetstillfällen och som ger välstånd för alla.

– Det är väldigt glädjande att vi nu tillsammans med andra länder kan stå upp för behovet att säkra en grön återhämtning, där industrins omställning kommer att spela en viktig roll. Om vi ska ha en chans att uppfylla Parisavtalets målsättningar måste vi klara av att hantera coronakrisen och samtidigt lägga grunden för en snabb klimatomställning. Stärkt internationellt samarbete som inom Ledarskapsgruppen för industriomställning är en viktig del, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin.

De 8 länder som ställer sig bakom uttalandet är alla medlemmar i LeadIT, ledarskapsgruppen för industriomställning som statsminister Stefan Löfven tillsammans med premiärminister Narendra Modi presenterade vid FN:s klimattoppmöte 2019.

Presskontakt

Anna Söderström
Pressekreterare hos miljö- och klimatminister samt vice statsminister Isabella Lövin
Telefon (växel) 08-405 10 00

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 21 januari 2019 och den 4 februari 2021 var hon miljö- och klimatminister samt vice statsminister.

Mellan den 25 maj 2016 och den 21 januari 2019 var hon minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister.

Mellan den 3 oktober 2014 och den 25 maj 2016 var hon biståndsminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 21 januari 2019 och den 4 februari 2021 var hon miljö- och klimatminister samt vice statsminister.

Mellan den 25 maj 2016 och den 21 januari 2019 var hon minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister.

Mellan den 3 oktober 2014 och den 25 maj 2016 var hon biståndsminister.

Virtual Industry Transition Day

Uppropet lanseras den 7 juli i samband med Virtual Industry Transition Day, en digital konferens om industriomställning. Konferensen arrangeras av Världsekonomiskt forums (WEF) Mission Possible Platform i samarbete med LeadIT. Konferensen direktsänds från WEF:s hemsida. Statssekreterare Eva Svedling representerar Sverige under konferensen.