Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Cecilia Malmström blir Sveriges kandidat till posten som generalsekreterare för OECD

Publicerad

Regeringen nominerar Cecilia Malmström som Sveriges kandidat till generalsekreterare för OECD. Valet av generalsekreterare sker genom beslut av OECD- medlemsländerna och presenteras den 1 mars 2021.

Anna Hallberg och Cecilia Malmström
Regeringen nominerar Cecilia Malmström som Sveriges kandidat till generalsekreterare för OECD. Foto:Armin Dröge/Regeringskansliet

OECD (Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling) är en internationell organisation för utbyte av idéer och erfarenheter inom områden som påverkar den ekonomiska utvecklingen i medlemsländerna. Sverige är en aktiv part i organisationen och för regeringen är det viktigt att fortsätta att förvalta och utveckla OECD.

- Jag är glad att kunna nominera Cecilia Malmström som kandidat till posten som generalsekreterare för OECD. Med sin gedigna kompetens från internationella sammanhang och erkänt goda ledaregenskaper är Cecilia Malmström utomordentligt väl lämpad att driva organisationen vidare, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg.

Cecilia Malmström har mångårig internationell erfarenhet och var EU-kommissionär med ansvar för handelsfrågor mellan 2014 och 2019, dessförinnan EU-kommissionär för rättsfrågor och EU:s inre säkerhet 2010–2014. Cecilia Malmström har tidigare även varit EU-minister i regeringen samt ledamot av Europaparlamentet.

- Jag är stolt över att vara Sveriges kandidat till posten som generalsekreterare för OECD. OECD fyller en viktig funktion för policyskapande och internationell dialog och har en nyckelroll att spela i återhämtningen av medlemsländernas ekonomier efter Coronakrisen. Tillsammans bör vi fokusera på centrala övergripande utmaningar som grön omställning, innovation och inkluderande ekonomisk utveckling, säger Cecilia Malmström.

Presskontakt

Vidar J Lindgren
Pressekreterare hos utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg
Telefon (växel) 08-405 10 00