Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 21 januari 2019 - 17 december 2020 var han minister för internationellt utvecklingssamarbete.

Mellan den 25 maj 2016 och den 21 januari 2019 var han bostads- och digitaliseringsminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 21 januari 2019 - 17 december 2020 var han minister för internationellt utvecklingssamarbete.

Mellan den 25 maj 2016 och den 21 januari 2019 var han bostads- och digitaliseringsminister.

Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Sverige avser bidra med 100 miljoner kronor till vaccin mot covid-19 i låg- och medelinkomstländer

Publicerad

Regeringen presenterar idag avsikten att ge ett bidrag om 100 miljoner kronor till den globala vaccinalliansen Gavi för att bidra till att göra kommande vaccin mot covid-19 tillgängligt för låg- och medelinkomstländer. Global tillgång till vaccin mot covid-19 är en prioriterad fråga för Sverige för att bekämpa pandemin och dess effekter världen över.

Bidraget presenterades i ett videomeddelande av statsminister Stefan Löfven vid ett sidoevenemang i samband med öppnandet av FN:s generalförsamling, tillsammans med bland andra Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Kanadas premiärminister Justin Trudeau. Mötet fokuserade på behovet av global tillgång till diagnostik, behandling och vaccin mot covid-19 och arrangerades av FN:s generalsekreterare, Världshälsoorganisationen WHO samt Storbritannien och Sydafrika. Statsministern betonade att alla tjänar på global tillgång till vaccin.

– Antalet döda i covid-19 ökar varje dag. Vi har nu passerat en miljon dödsfall i covid-19 i världen. Säkra och effektiva vacciner mot viruset är vår bästa möjlighet att få ett slut på pandemin och vi måste se till att vaccin blir tillgängligt i hela världen. Sveriges stöd kommer att bidra till att låg- och medelinkomstländer kan få tillgång till kommande vaccin, säger ministern för internationellt utvecklingssamarbete Peter Eriksson.

Avsikten är att bidraget på 100 miljoner kronor ska gå till Vaccinalliansen Gavis mekanism COVAX AMC för att bidra till vaccin mot covid-19 i 92 låg- och lägre medelinkomstländer. Sverige bidrar redan med 350 miljoner kronor årligen till Gavis ordinarie verksamhet för att säkerställa tillgång till livräddande vaccinationer i världens fattigaste länder. Sverige ingår också som tidigare meddelat i COVAX genom EU. Se tidigare publicerat pressmeddelande till höger under Genväg.

 

Presskontakt

Robert Englund
Pressekreterare hos minister för internationellt utvecklingssamarbete
Telefon (växel) 08-405 10 00

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 21 januari 2019 - 17 december 2020 var han minister för internationellt utvecklingssamarbete.

Mellan den 25 maj 2016 och den 21 januari 2019 var han bostads- och digitaliseringsminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 21 januari 2019 - 17 december 2020 var han minister för internationellt utvecklingssamarbete.

Mellan den 25 maj 2016 och den 21 januari 2019 var han bostads- och digitaliseringsminister.