Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Goodbye Kansas Studios vinnare av Regeringens exportpris för de kulturella och kreativa näringarna 2019

Publicerad

Regeringens exportpris för de kulturella och kreativa näringarna 2019 tilldelades Goodbye Kansas Studios. Årets uppstickare tilldelades Rave Review.

Priset syftar till att uppmärksamma bredden inom de kulturella och kreativa näringarna och deras bidrag till svensk export samt bilden av Sverige som ett innovativt och kreativt land. Vinnaren har utgjort ett synnerligen gott exempel inom sin delsektor. Ett tiotal branscher omfattas av priset: arkitektur, dataspel, design, film och tv-produktion, fotografi, konst, litteratur, media- och marknadskommunikation, mode samt scenkonst.

Goodbye Kansas Studios vann årets pris med motiveringen:

”Med teknisk briljans och effekter som flyttar fantasins gränser för vad som är tekniskt möjligt har Goodbye Kansas Studios imponerat på den internationella animation-, spel- och specialeffektsindustrin. Företaget har på bara några år blivit Sveriges största leverantör av visuell story-telling, datorgenererade animationer och Motion Capture till film och spel. 2019 hade speltrailern för dataspelet Cyberpunk 2077 premiär på en av världens största spelmässor, E3 i Los Angeles. Trailern rankas som en av de två mest sedda någonsin och vann the VEA Awards i kategorin ”Outstanding Animated Character in a Commercial”. Trailern för spelet Overkill’s The Walking Dead har också den mottagit ett flertal priser, för sitt utomordentliga hantverk. I huvudkontoret i Hammarby Sjöstad i Stockholm finns en av världens mest tekniskt avancerade studior för Motion Capture som lockar talanger från hela världen. Goodbye Kansas Studios har kontor och studios i London, Hamburg och Los Angeles men majoriteten av verksamheten äger rum i Sverige.”

Övriga nominerade till priset var: Filmlance, Unga Klara, Hövding och Très Bien.

Årets uppstickare tilldelades Rave Review med motiveringen:

”Rave Review har på kort tid gjort sig ett namn i modeindustrins mest prestigefyllda rum. Genom att sy om gamla plagg skapar företaget nytt mode och visar att exklusivitet och återbruk kan gå hand i hand. Rave Review uppvisar synnerligen gott exempel på kvalitet, kreativ höjd och nytänkande, vilket befäster Sveriges position internationellt som en progressiv och innovativ modenation. Med målet att bli världens mest hållbara modemärke leder företaget svensk modeindustri in i framtiden.”