Pressmeddelande från Utbildningsdepartementet

Matilda Ernkrans inviger testbädd vid rymdbasen Esrange

Publicerad

Den nya testbädden vid rymdbasen Esrange är ett betydande bidrag till svensk och europeisk forskning och teknikutveckling på rymdområdet. I dag, onsdag 14 oktober, besöker Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, Esrange utanför Kiruna för att delta vid invigningen av testbädden.

Den nationella rymdstrategi som presenterades av regeringen 2018 framhåller att Esrange är en strategisk resurs för utveckling av rymdteknologi såsom återanvändningsbara raketer, utveckling av mer miljövänliga motorer, flygtester och satellitteknik. Regeringen har investerat totalt 60 miljoner kronor över tre år i testbädden som nu är färdigställd och invigs.

– Testbädden är ett viktigt steg i utvecklingen av Esrange och ett betydelsefullt bidrag till svensk och europeisk forskning och teknikutveckling i rymdsektorn. Anläggningen ger Sverige möjlighet att vara med i den absoluta framkanten av utvecklingen på rymdområdet. Ett område som får allt större betydelse för en förbättrad livskvalitet på jorden. Detta ger positiva effekter för forskning, innovationsförmåga, näringsliv, regionen och Sverige, säger Matilda Ernkrans.

Program

14.50 Rundtur på rymdbasen och invigning av testbädd

16.00 Pressträff

Plats: Esrange, 981 91 Jukkasjärvi, Kiruna

För mer information kontakta pressekreterare Tove Kullenberg.

Presskontakt

Tove Kullenberg
Pressekreterare hos minister för högre utbildning och forskning Matilda Ernkrans
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-842 50 59
e-post till Tove Kullenberg

Prenumerera på nyheter från Utbildningsdepartementet

Detta är Esrange

Esrange, European Space and Sounding Rocket Range, ligger 45 kilometer öster om Kiruna och är Sveriges enda rymdraketbas. Rymdbasen upprättades 1964. Esrange är den enda platsen i Europa som både har ett mycket stort obefolkat landområde, som är perfekt för flygtester, samtidigt som det finns goda kommunikationer och samhällsservice i närheten. Svenska rymdaktiebolaget (SSC) svarar för driften av Esrange och tillhandahåller rymdtjänster på den globala rymdmarknaden. Bolaget bildades 1972 och är helägt av svenska staten.