Pressmeddelande från Kulturdepartementet

Samiska språkpriset Gollegiella till Ellen Pautamo och Jonar Thomasson

Publicerad

Ellen Pautamo (Ergon Máreha Ánne Elle-Máret) från Tammerfors och Jonar Thomasson från Limingen i Norge belönas med det nordiska språkpriset Gollegiella 2020 för deras insatser för de samiska språken.

Ellen Pautamo är lektor i samiska språket och kulturen och hon får Gollegiella-priset för sina meriter som lärare i nordsamiska. Språkexperten Jonar Thomasson tilldelas priset för sitt arbete till förmån för det sydsamiska språket.

Finlands justitieminister Anna-Maja Henriksson offentliggjorde pristagarna i Helsingfors i dag i samband med ett möte mellan de ministrar som ansvarar för samefrågor i Norge, Sverige och Finland och ordförandena för sametingen.

- Årets pristagare, Ellen Pautamo och Jonar Thomasson, verkar båda för att bidra till den samiska språkliga och kulturella utvecklingen. Att enskilda samer kan göra en stor skillnad för att både bevara och utveckla språken och kulturen ser vi prov på här idag, säger kultur- och demokratiminister Amanda Lind.

Ellen Pautamo är en av de främsta utvecklarna av den samiska distansundervisningen. Hon arbetar som lektor i samiska språket och kulturen vid den virtuella skolan vid Sameområdets utbildningscentral. Pautamo är en kunnig, idérik och inspirerande lärare som också utbildar lärare.

Jonar Thomasson är språkexpert och en uppskattad språkresurs som dokumenterar och för vidare det samiska språket och erfarenheter av samisk kultur och historia. Thomasson har bevarat och utvecklat det samiska språket genom att dokumentera sydsamiskan. I sin bok Mojhtsijstie har sammanställt berättelser, ord och talesätt på sydsamiska.

Prissumman är 15 000 euro. I år är det två personer som belönas, så priset delas mellan Pautamo och Thomasson.

Nordiskt samiskt språkpris Gollegiella 2020 (svenska)