Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Under perioden 3 oktober 2014 och 30 november 2021 var hon finansminster.

Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Under perioden 3 oktober 2014 och 30 november 2021 var hon finansminster.

Pressmeddelande från Finansdepartementet

Magdalena Andersson utsedd till hög position inom IMF

Publicerad

Finansminister Magdalena Andersson har i dag enhälligt valts till ordförande för IMFC, Internationella valutafondens högsta rådgivande organ. Ordförandeuppdraget kommer att kombineras med finansministerposten. Hon tillträder den 18 januari 2021.

- Jag är hedrad över att ha blivit utnämnd och för det stora stödet från samtliga medlemmar i IMFC, säger finansminister Magdalena Andersson. Den globala ekonomin har många utmaningar som världens länder behöver möta gemensamt, exempelvis om att få fart på ekonomin efter pandemin, att dämpa risker i ekonomier med hög skuldsättning och påskynda klimatomställningen. IMF:s roll är viktig i krisarbetet och fonden kan bidra till att motverka att pandemin slår ut decennier av framgångsrik ekonomisk utveckling i utvecklingsländerna.

IMFC, internationella monetära och finansiella kommittén, är internationella valutafondens (IMF) högsta rådgivande organ. Där samlas finansministrar eller centralbankschefer som representerar hela IMF:s medlemskap (190 länder). IMFC sammanträder normalt två gånger per år i samband med IMF:s vår- och årsmöten, som vanligtvis hålls i Washington i april och oktober. Under de kommande mötena väntas IMFC:s agenda till stor del kretsa kring den ekonomiska återhämtningen efter coronapandemin.

Det är mer än 50 år sedan en svensk hade en så här inflytelserik position i fonden och första gången någonsin som en kvinna innehar posten. Den senaste gången en europé var ordförande i IMFC var 2008 då den italienske ekonomi- och finansministern Tommaso Padoa-Schioppa innehade posten.

Presskontakt

Johan Ekström
Pressekreterare hos finansminister Magdalena Andersson
Telefon (växel) 08-405 10 00

Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Under perioden 3 oktober 2014 och 30 november 2021 var hon finansminster.

Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Under perioden 3 oktober 2014 och 30 november 2021 var hon finansminster.