Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Pressmeddelande från Socialdepartementet

Förlängt förbud för servering av alkohol efter klockan 20

Publicerad

Sedan den 24 december är servering av spritdrycker, vin, starköl och andra jästa alkoholdrycker eller alkoholdrycksliknande preparat förbjuden mellan klockan 20.00 och 11.00. På grund av det allvarliga smittläget av det virus som orsakar sjukdomen covid-19 föreslår regeringen att förbudet förlängs till och med den 7 februari 2021.

– Svensk hälso- och sjukvård är svårt ansträngd av pandemin. Hälso- och sjukvården ansvarar nu även för omfattande vaccinationsinsatser som lägger ytterligare uppgifter på vårdens medarbetare. Det är därför fortsatt viktigt att alla hjälps åt att förhindra att smittan sprids, säger socialminister Lena Hallengren.

Serveringsställen utgör enligt Folkhälsomyndigheten en särskild riskmiljö för smittspridning. Att vistas på krogar, barer och restauranger kan således medföra ökad smittspridning. Detta gäller även när sådan verksamhet bedrivs av studentkårer och studentnationer.

Mot bakgrund av den rådande höga smittspridningen, belastningen på hälso- och sjukvården och att det kan ta några veckor innan covid-19-lagen kan ge effekt bedöms den 7 februari 2021 vara en väl vald tidpunkt för fortsatt förbud mot alkoholservering efter klockan 20.00. Om regeringen bedömer att smittläget kräver det kan förordningen komma att förlängas ytterligare.

Vid frågor

Media och journalister, kontakta pressekreterare. För alla övriga frågor, kontakta växeln på 08-405 10 00 eller mejla Socialdepartementets registrator.

Presskontakt

Adriana Haxhimustafa
T.f. pressekreterare hos socialminister Lena Hallengren
Telefon (växel) 08-405 10 00

Prenumerera på Socialdepartementets nyheter