Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.

Pressmeddelande från Statsrådsberedningen

Riksdag och regering uppvaktade H.M. Konungen på 75-årsdagen

Publicerad

Förste vice talman Åsa Lindestam och statsminister Stefan Löfven uppvaktade den 30 april H.M. Konungen på 75-årsdagen. Vid en mottagning på Slottet överlämnades en gåva från riksdag och regering – en porträttmedaljong av Konungen som ska hänga i Riksdagshuset.

En porträttmedaljong i gips
Riksdagens och regeringens gåva till kung Carl XVI Gustaf är en porträttmedaljong i gips av konstnären Ernst Nordin (1934–) föreställande kungen. Foto: Anders Löwdin

– Kungen har idag inte bara uppnått den aktningsvärda åldern av 75 år utan är även den svenska regent som har suttit längst på tronen. Det känns därför naturligt att vi från riksdag och regering ger en gåva som knyter an både till kungens tillträde till tronen 1973 och till de nära relationer som finns mellan statschefen och riksdagen, sade förste vice talman Åsa Lindestam vid överlämnandet av gåvan.

– På regeringens vägnar vill jag tacka kungen för hans långa och plikttrogna arbete för vårt land. När statschefen nu fyller 75 år kan jag konstatera att han framgångsrikt verkar i enlighet med det valspråk han valde 1973: För Sverige – I tiden, sade statsminister Stefan Löfven.

Gåvan

Riksdagens och regeringens gåva till kung Carl XVI Gustaf är en porträttmedaljong i gips av konstnären Ernst Nordin (1934–) föreställande kungen. Medaljongen mäter 65 centimeter i diameter och har en klassisk pärlstav som kantdekor.

Medaljongen har tagits fram av Herman Bergman Konstgjuteri AB i samarbete med Ernst Nordin. Den ska hänga tillsammans med den medaljong av kung Gustaf VI Adolf som hänger i riksdagen sedan tidigare. När denna medaljong behövde en ny placering efter en ombyggnation väcktes tanken på att komplettera den med en som föreställer kung Carl XVI Gustaf.

Presskontakt

Pernilla Eldblom
Talmannens pressekreterare
Mobil 072-209 59 14
e-post till Pernilla Eldblom
Maria Soläng
Pressekreterare hos statsminister Stefan Löfven
Telefon (växel) 08-405 10 00

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.