Innehållet publicerades under perioden

-

Regeringen i rundabordssamtal med HYBRIT:s tre ägarbolag om industrins omställning till fossilfrihet

Publicerad

Näringsminister Ibrahim Baylan och miljö- och klimatminister Per Bolund deltar idag vid ett rundabordssamtal tillsammans med verkställande direktörer från HYBRIT:s tre ägarbolag SSAB, LKAB och Vattenfall. Det direktsända studiosamtalet kommer att kretsa kring möjligheter och utmaningar i industrins omställning till fossilfrihet.

Tid:
Plats: Digitalt

Se det direktsända studiosamtalet via länk nedan.

För att stödja industrins omställning mot noll-utsläpp av växthusgaser införde regeringen 2018 det så kallade Industriklivet. Industriklivet har sedan start stöttat initiativet HYBRIT, ett teknik- och utvecklingsprojekt med målet att bygga och industrialisera en fossilfri värdekedja från gruva till stål. Målet med omställningen mot fossilfri järn- och stålproduktion i Sverige är att vara först med fossilfritt stål i kommersiella volymer på marknaden 2026.

– HYBRIT är viktigt för Sverige och ett utmärkt exempel på hur samverkan och innovation bidrar till lösningar på klimatkrisen och samtidigt skapar nya jobb och hållbar tillväxt. När vi investerar i klimatomställningen minskar vi koldioxidutsläpp, skapar nya exportvaror, stärker vår konkurrenskraft och lägger grunden för nya jobb, säger näringsminister Ibrahim Baylan.

– Vi ser nu en grön industrivåg i norra Sverige. Industriklivet är en viktig satsning som bidrar till att initiativ som HYBRIT kan genomföras. Den gröna industrivågen ger nya arbetstillfällen, samtidigt som vi moderniserar Sverige. Sverige kommer att ligga i framkant med den nya, miljövänliga teknik som nu utvecklas. Vi måste ställa om samhället, och den resan har bara börjat, säger miljö- och klimatminister Per Bolund.

Presskontakt

Kajsa Loord
Pressekreterare hos näringsminister Ibrahim Baylan
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-075 97 31
e-post till Kajsa Loord
Josefin Sasse
Pressekreterare hos miljö- och klimatminister samt vice statsminister Per Bolund
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil +46730779469
e-post till Josefin Sasse