Innehållet publicerades under perioden 9 juli 2021 och 30 november 2021

Pressmeddelande från Socialdepartementet

Regeringen tecknar vaccinavtal med Novavax

Publicerad

Regeringen har beslutat att ytterligare säkra upp den långsiktiga tillgången till vaccin mot covid-19 genom att ingå förköpsavtal om vaccindoser med tillverkaren Novavax. Totalt handlar det om upp till 2,2 miljoner doser som, förutsatt godkännande, väntas levereras i huvudsak under 2022–2023.

Genom avtalet med Novavax säkras tillgång till så kallat proteinvaccin, detta som ett komplement till de mRNA-vaccin som för närvarande är mest förekommande vid vaccinering mot covid-19 i Sverige. Proteinvaccin nyttjar en annan teknologi än mRNA-vaccin och kan visa sig vara lämplig för vissa individer.

Avtalet med Novavax ligger i linje med den strategi som Sverige har med en bred portfölj av vacciner mot covid-19. Syftet med att köpa in mer vaccin är att sprida riskerna samt ta höjd för olika scenarier vad gäller pandemins utveckling.

Presskontakt

Elin Aarflot
Pressekreterare hos socialminister Lena Hallengren
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-274 23 53
e-post till Elin Aarflot

Prenumerera på Socialdepartementets nyheter