Innehållet publicerades under perioden 9 juli 2021 och 30 november 2021

Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Mellan den 21 januari 2019 och den 30 november 2021 var han inrikesminister.

Mellan den 3 oktober 2014 och den 21 januari 2019 var han närings- och innovationsminister. 

Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Mellan den 21 januari 2019 och den 30 november 2021 var han inrikesminister.

Mellan den 3 oktober 2014 och den 21 januari 2019 var han närings- och innovationsminister. 

Pressmeddelande från Justitiedepartementet

Regeringen anställer generaldirektör för Myndigheten för psykologiskt försvar

Publicerad

Regeringen har i dag beslutat att anställa Henrik Landerholm som generaldirektör för Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF). Han tillträder sin nya tjänst den 1 januari 2022 när myndigheten inleder sin verksamhet. I dag har regeringen också beslutat myndighetens instruktion.

Henrik Landerholm kommer närmast från uppdraget som ambassadör i Förenade Arabemiraten. Han har dessförinnan bland annat varit ambassadör i Lettland, generaldirektör för Folke Bernadotteakademin och rektor för Försvarshögskolan. Han har tidigare varit riksdagsledamot där han under flera år var ordförande för försvarsutskottet. Henrik Landerholm tillträder sin nya tjänst när myndigheten inleder verksamheten den 1 januari 2022.

– Regeringen har idag utsett Henrik Landerholm till generaldirektör för Myndigheten för psykologiskt försvar. Myndigheten kommer att ha en komplex verksamhet, med kontaktytor mot både det militära försvaret och civila myndigheter. Med Henrik Landerholms bakgrund och tidigare erfarenheter är jag övertygad om att han kommer att leda myndigheten på ett utmärkt sätt, säger inrikesminister Mikael Damberg.

I dag har regeringen också beslutat instruktionen för Myndigheten för psykologiskt försvar som anger myndighetens ansvarsområden och uppgifter. Myndigheten kommer att leda arbetet med att samordna och utveckla myndigheters och andra aktörers verksamhet inom Sveriges psykologiska försvar, lämna stöd till sådan verksamhet och bidra till att stärka befolkningens motståndskraft. Myndigheten kommer att ha dessa uppgifter både i fredstid och under höjd beredskap.

En viktig del i myndighetens arbete kommer vara att stärka den samlade förmågan att identifiera och möta otillbörlig informationspåverkan och annan spridning av vilseledande information riktad mot Sverige.

Presskontakt

Mirjam Kontio
Pressekreterare hos inrikesminister Mikael Damberg
Telefon (växel) 08-405 10 00
Per Strängberg
Pressekreterare hos inrikesminister Mikael Damberg
Telefon (växel) 08-405 10 00

Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Mellan den 21 januari 2019 och den 30 november 2021 var han inrikesminister.

Mellan den 3 oktober 2014 och den 21 januari 2019 var han närings- och innovationsminister. 

Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Mellan den 21 januari 2019 och den 30 november 2021 var han inrikesminister.

Mellan den 3 oktober 2014 och den 21 januari 2019 var han närings- och innovationsminister.