Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Biståndsminister Matilda Ernkrans välkomnar ett nytt vaccininstitut i Stockholm

Publicerad

Det Internationella vaccininstitutet med säte i Seoul, Sydkorea, har valt Sverige som önskad värd för ett nytt Europakontor. En delegation besöker i veckan Stockholm för samtal med svensk life science-industri och representanter för medicinsk forskning. Idag undertecknar biståndsminister Matilda Ernkrans en avsiktsförklaring, en så kallad Memorandum of Understanding med chefen för Internationella vaccininstitutet, Jerome Kim. Därefter inleds förberedelserna inför etableringen.

Internationella vaccininstitutet är en internationell organisation som grundades 1997 av FN:s utvecklingsprogram UNDP och består av 36 medlemsstater. Syftet är att upptäcka, utveckla och leverera säkra och prisvärda vaccin för att effektivt motverka framtida hälsokriser där smittsamma sjukdomar drabbar Sverige och omvärlden

–  Att Internationella vaccininstitutet väljer Sverige som bas för sitt arbete i Europa och gentemot Afrika är ett styrkebesked för svensk forskning, internationellt samarbete och företag inom life science. Institutets placering i Stockholm ger nya möjligheter för Sverige att bidra till en global rättvis tillgång till vaccin nu och i framtiden och en ännu större roll för Sverige i det internationella hälsoarbetet, säger biståndsminister Matilda Ernkrans.
 
Den avsiktsförklaring som biståndsministern undertecknar anger riktningen för samarbetet med Internationella vaccininstitutet. Sedan 2002 har Sverige genom Sida gett finansiellt stöd till institutets arbete.  Institutet har en viktig roll för vaccintillgång i låginkomstländer. Det har bland annat möjliggjort vaccination mot den dödliga sjukdomen kolera.

Presskontakt

Nadja Yusuf
Pressekreterare hos biståndsminister Matilda Ernkrans
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-085 00 49
e-post till Nadja Yusuf