Regeringen ger besked om fortsatta ekonomiska stödåtgärder

Publicerad

I morgon den 9 februari tas flertalet restriktioner kopplade till pandemin bort. Regeringen meddelar nu att stöden till företag kommer att löpa februari ut och att ett antal beslutade åtgärder som syftar till att minska smittspridningen, minska belastningen på sjukvården och stärka den ekonomiska tryggheten kommer att finnas kvar även under mars månad.

Ladda ner:

Svensk ekonomi har jämfört med andra europeiska länder klarat krisen väl. BNP är tillbaka på den nivå regeringen förutspådde innan krisen.  Det är få konkurser och låga varseltal. I dag har Sverige en sjunkande arbetslöshet.

När flertalet restriktioner hävs den 9 februari kommer regeringen inte att göra några ändringar i de stödåtgärder som lagts fram till riksdagen. Det innebär bland annat att omställningsstöd- och omsättningsstöden ligger kvar under hela februari. Ett antal åtgärder för att minska smittspridningen, minska belastningen på sjukvården och stärka den ekonomiska tryggheten som tidigare beslutats ligger kvar till och med mars.  

– Vår ingång är att lagt kort ligger. De besked som vi tidigare har gett ligger fast. Det handlar i första hand om att vi vet att det är viktigt att inte dra tillbaka stödåtgärder för tidigt. Smittspridningen väntas vara fortsatt hög ett tag framöver, och vi vet även att vissa företag kommer ha fortsatta utmaningar under en övergångsperiod, säger finansminister Mikael Damberg.

I går beslutade regeringen att från och med den 9 februari upphäva alla deltagartak för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, mässor och platser för privata sammankomster. Folkhälsomyndigheten har även beslutat att upphäva alla föreskrifter kopplat till covid-19-lagen och serveringslagen från och med den 9 februari.

– Det är glädjande att vi nu kan gå in i en ny fas och avveckla restriktionerna, vilket framför allt är tack vare att vaccinationstäckningen har ökat. I och med att smittspridningen väntas vara hög en tid framöver, är det dock rimligt att stödåtgärderna ligger kvar så som tidigare har aviserats, säger socialminister Lena Hallengren.

Beslutade åtgärder som ligger kvar till och med februari 2022:

  • Omställningsstöd
  • Omsättningsstöd till enskilda näringsidkare
  • Omsättningsstöd till handelsbolag

Beslutade åtgärder som ligger kvar till och med mars 2022:

  • Ersättning för karensavdrag
  • Ersättning till riskgrupper
  • Tillfällig föräldrapenning vid skolstängning och till föräldrar till vissa nyligen allvarligt sjuka barn
  • Slopat krav på läkarintyg under sjuklöneperioden och för att få smittbärarpenning
  • Ersättning för sjuklönekostnader över det normala

Beslutade åtgärder som ligger kvar till och med juni 2022:

  • Slopat fribelopp för studiemedel
  • Skattefri förmån av fri parkering vid arbetsplatsen

Stöd till skyndsamma sjukvårdstransporter kommer att ligga kvar till och med april 2022.

Presskontakt

Mirjam Kontio
Pressekreterare hos finansminister Mikael Damberg
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-074 05 57
e-post till Mirjam Kontio
Per Strängberg
Pressekreterare hos finansminister Mikael Damberg
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-093 90 56
e-post till Per Strängberg
Håkan Gestrin
Tf. pressekreterare hos socialminister Lena Hallengren
Telefon (växel) 08-405 10 00