Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Sverige undertecknar avtal med det Internationella vaccininstitutet

Publicerad

Regeringen har idag beslutat om undertecknande av värdlandsavtal med det Internationella vaccininstitutet, IVI. Beslutet innebär ytterligare ett steg i processen mot institutets etablering av sitt Europakontor i Sverige.

IVI är en internationell organisation som grundades 1997 av FN:s utvecklingsprogram UNDP och består av 36 medlemsstater. Syftet är att upptäcka, utveckla och leverera säkra och prisvärda vaccin för att effektivt motverka framtida hälsokriser där smittsamma sjukdomar drabbar Sverige och omvärlden. I december 2021 undertecknades en överenskommelse om kontorets etablering i Sverige och den 22 mars avser regeringen att lägga proposition för riskdagens godkännande. Senast i september i år ska kontoret vara upprättat i Sverige.

– Regeringens beslut idag innebär ett konkret steg mot Internationella vaccininstitutets etablering i Sverige. Institutets närvaro öppnar för en rad möjligheter till samarbete med svenska aktörer inom forskning och stärker Sveriges roll som en ledande life science-hub. IVI utför viktig forskning och utveckling av vacciner mot sjukdomar som bland annat drabbar befolkningen i låginkomstländer. Därför är jag särskilt glad över dagens beslut, säger biståndsminister Matilda Ernkrans.

Presskontakt

Nadja Yusuf
Pressekreterare hos biståndsminister Matilda Ernkrans
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-085 00 49
e-post till Nadja Yusuf