Pressmeddelande från Arbetsmarknadsdepartementet

Eva Nordmark åker till New York för att delta i FN-toppmöte om jämställdhet

Publicerad

Den 14-17 mars deltar arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark i högnivåmötet Commission on the Status of Women (CSW66), även kallat FN:s kvinnokommission. Temat för mötet är arbetet för ett jämställt samhälle med särskilt fokus på klimatförändringar.

– Det känns extra viktigt att delta i CSW66 och stå upp för mänskliga rättigheter när Rysslands olagliga invasion av Ukraina tvingar framför allt kvinnor och barn på flykt. Årets tema sätter också fokus på en av vår tids viktigaste frågor, klimatförändringarna. Jag ser fram emot att flytta fram positionerna både när det gäller jämställdhet och klimat, säger arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark.

Under mötet kommer Eva Nordmark hålla Sveriges linjetal i generalförsamlingen, delta i flera sidoevent och ha bilaterala möten med stater och multilaterala organisationer. Sveriges delegation leds att Eva Nordmark och består av representanter från civilsamhället, myndigheter, Regeringskansliet och riksdag. Utifrån coronarestriktioner så kommer delar av delegationen att delta digitalt från Stockholm.

Eva Nordmark deltar i flera sidoevenemang under veckan;

  • 14 mars: Deltar i ett sidoevenemang som Tyskland arrangerar med fokus på feministisk utrikespolitik samt miljö och klimat.
  • 15 mars: Inledningstalar på ett sidoevenemang om kvinnors rättigheter och ekonomiska självständighet som Sverige anordnar tillsammans med USA och Korea.
  • 15 mars: Håller inledningsanförande på ett sidoevenemang om nätvåldet mot kvinnor där även Sydkoreas jämställdhetsminister talar.
  • 17 mars: Deltar i ett sidoevenemang som Sverige arrangerar om klimatförändringar och jämställdhet tillsammans med Tjeckien och Frankrike (den så kallade EU-trion som har sina EU-ordförandeskap i anslutning till varandra).

Under CSW träffas också de nordiska jämställdhetsministrarna och har ett möte med UN Women ’s exekutiva direktör Ms Sima Sami Bahous. Under mötet lanseras och överlämnas ett nordiska åtagande om jämställdhet och klimat.

FN:s kvinnokommission

FN:s kvinnokommission, eller Commission on the Status of Women (CSW), är en funktionell kommission under FN:s ekonomiska och sociala råd (ECOSOC). Mötet om kvinnors rättigheter och jämställdhet genomförs varje år, är FN:s näst största möte. Den 66:e upplagan av jämställdhetsmötet CSW äger rum den 14-25 mars.

Presskontakt

Yasmin Hussein
Pressekreterare hos arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-076 73 27
e-post till Yasmin Hussein