Pressmeddelande från Regeringen

Stefan Löfven ny styrelseordföranden för SIPRI

Publicerad

Regeringen har idag utsett fd statsminister Stefan Löfven till ny ordförande i styrelsen för Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, SIPRI. Beslutet fattades efter enhällig nominering från SIPRI.

SIPRI rankas återkommande som ett av världens ledande institut för freds- och konfliktforskning. Institutet är oberoende och arbetar för att främja kunskap om fred, konflikthantering och internationell säkerhet, inklusive nedrustning, icke-spridning och vapenkontroll.

- I ett hastigt försämrat säkerhetsläge är tillförlitlig oberoende information och analys avgörande. Stefan Löfvens erfarenheter och gedigna kontaktnät garanterar SIPRI:s fortsatt starka internationella position och viktiga arbete för fred och säkerhet, säger utrikesminister Ann Linde.

Stefan Löven tillträder som ny styrelseordförande för SIPRI den 1 juni 2022. Nuvarande styrelseordförande ambassadör Jan Eliasson lämnar sitt uppdrag när förordnandet löper ut den 31 maj 2022.

Presskontakt

Amelie Lind
Pressekreterare hos utrikesminister Ann Linde
Telefon (växel) 08-405 10 00

Om SIPRI

SIPRI är en oberoende stiftelse som etablerades 1966 efter beslut av Sveriges riksdag. Institutet bedriver studier och vetenskaplig forskning i frågor som rör internationell fred och konflikthantering. SIPRI ger ut ett stort antal rapporter och skrifter, bland annat SIPRI:s årsbok om rustningskontroll, nedrustning och internationell säkerhet.