Pressmeddelande från Infrastrukturdepartementet

Regeringen går vidare med förslaget om kompensation till bilägare

Publicerad

Regeringen vill minska effekterna av de höga drivmedelspriser som uppstått efter Rysslands invasion av Ukraina. I en lagrådsremiss går regeringen därför vidare med förslaget om att privatpersoner som äger en personbil ska få 1 000 kronor i ersättning.

Regeringen vill stärka Sverige och stötta de som drabbats av höga priser på drivmedel. Prisökningarna slår mot de miljoner svenskar i hela landet som måste kunna ta sig till jobbet och hämta och lämna på skolan.

Särskilt kännbara är priserna för boende i gles- och landsbygdsområden där avståenden är stora. För den bilägare som bor i någon av vissa angivna kommuner föreslår regeringen därför att ersättningen ska vara 1 500 kronor, i stället för 1 000 kronor som i resten av landet. Målsättningen är att utbetalningarna ska kunna ske i augusti och september.

För att få ta del av kompensationen behöver bilen ha varit registrerad på personen den 28 februari i år. Den högre ersättningen kräver också att man var skriven i någon av angivna kommuner samma dag.

Förslaget om en drivmedelskompensation till privatpersoner aviserades första gången den 14 mars 2022 i ett åtgärdspaket för att möta prisökningarna på el och drivmedel till följd av invasionen av Ukraina. Nu kommer Lagrådet att granska förslaget. Regeringen bedömer att det totalt handlar om cirka 3,7 miljoner bilägare som kommer få en kompensation enligt förslaget.

Lagen föreslås träda i kraft den 1 augusti 2022 och upphöra att gälla vid utgången av december 2022.

Media och journalister, kontakta pressekreterare. För alla övriga frågor, kontakta växeln 08-405 10 00 eller mejla Infrastrukturdepartementets registrator, i.registrator@regeringskansliet.se

Presskontakt

Jennie Zetterström
Pressekreterare hos infrastrukturminister Tomas Eneroth
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-053 92 70
e-post till Jennie Zetterström