Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Nordic Biomarker och Region Norrbotten får regeringens exportpriser

Publicerad

Regeringens pris Årets exportsuccé tilldelas life science-företaget Nordic Biomarker och priset för Årets exportregion går till Region Norrbotten. Priserna delas ut idag den 31 augusti av utrikeshandelsminister Anna Hallberg i närvaro av H.K.H. Prins Daniel.

Regeringen vill med de två priserna uppmärksamma svensk export och särskilt små och medelstora företag. Regeringen vill också inspirera regioner som framgångsrikt stöttar exportföretag som därmed bidrar till tillväxt och nya jobb.

Årets exportsuccé 2022 tilldelas det Umeå-baserade life science-företaget Nordic Biomarker, med unika produkter inom koagulationsdiagnostik som är viktiga när det gäller till exempel att diagnosticera blodproppar. 

- Nordic Biomarker är ett utmärkt exempel på hur svensk innovationsförmåga och entreprenörskap kan leda till en imponerande exportresa som gör att de ledande medicintekniska bolagen i världen idag väljer att köpa svenska produkter som räddar liv. Jag är stolt över våra svenska små och medelstora företag som internationaliseras, säger utrikeshandelsminister Anna Hallberg.

Priset för årets exportregion 2022 tilldelas Region Norrbotten.

- Trots långa avstånd inom regionen och en relativt liten befolkning så lyckas Region Norrbotten exceptionellt bra att öka exportengenom strategisk exportsamverkan både lokalt och över gränserna, säger Anna Hallberg.

Övriga nominerade till regeringens exportpriser är de framgångsrika företagen Aim Apparel och Broddson, liksom Region Skåne och Region Uppsala.

Vinnarmotivering Årets exportsuccé

Nordic Biomarker har under de senaste åren visat på en imponerande tillväxttakt och en stark, genuin svensk innovationsförmåga som räddar liv. Företaget är med sin helsvenska forskning och produktion en förebild inom sin sektor. Det faktum att nästan all produktion går på export till ledande medicinteknikbolag hjälper Sverige att hamna på den internationella kartan inom life science.

Vinnarmotivering Årets exportregion

Region Norrbotten

Trots att Norrbotten är en stor region med långa avstånd och relativt liten befolkning, så har regionen lyckats exceptionellt bra i sitt exportfrämjande och är en sann förebild för andra - företagen i Norrbotten lyckades till och med öka exporten under pandemiåren (mellan 2019 – 2021). Norrbotten hade dessutom den största ökningen av varuexportvärde för små och medelstora företag bland samtliga 21 regioner under perioden 2016-2021. Regionen har, trots att man var sist med att forma en regional exportsamverkan, inte bara uppvisat ett starkt samarbete mellan olika lokala aktörer utan även verkat över gränserna med motparter i Finland och Norge. I Norrbotten är man även duktiga på att exportera värdefull spetskompens bland annat inom rymdsektorn och energisektorn.

Bilder från prisceremonin kommer att publiceras strax efter prisutdelningen och kan hämtas på Regeringskansliets bildbank: rkbild.se

 

 

Presskontakt

Tobias Eke Vestergren
Pressekreterare hos utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 073-042 21 84
e-post till Tobias Eke Vestergren