Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Justitiedepartementet

Nu inleds den största offensiven någonsin mot den organiserade brottsligheten

Publicerad

Sverige är hårt drabbat av ökande gängvåld med skjutningar och sprängningar. Organiserad brottslighet fortsätter att utmana samhället och utnyttja dess svagheter. Trygghet har blivit vår tids stora frihetsfråga. Regeringen ökar nu rättsväsendets anslag med nästan 5 miljarder kronor i budgetproposi­tionen för 2023.

Ladda ner:

Arkiverade filmer finns hos Riksarkivet

Här fanns tidigare en eller flera filmer publicerade. Filmer sparas vanligtvis i sex månader på regeringen.se. Därefter arkiveras de hos Riksarkivet. Om du vill se filmen vänligen vänd dig till Riksarkivet. Filmer finns också tillgängliga på Regeringskansliets Youtubekanal.

Kampen mot brotten ska stärkas och tryggheten återupprättas. Den gränsöverskridande brottsligheten ska bekämpas såväl vid Sveriges gränser som inne i landet. Åtgärder behövs, både här och nu och på lång sikt. I grunden handlar det om ett perspektivskifte. Alltför länge har gärningsmannen stått i fokus i svensk straffrätt. Regeringen vill ändra detta och i stället sätta brottsoffret, och dennes rätt till upprättelse, samt samhällets berättigade intresse av skydd i centrum.

– Regeringen inleder nu den största offensiven i svensk historia mot den systemhotande organiserade brottsligheten. Redan i budgetpropositionen som lämnas till riksdagen nästa vecka gör regeringen omfattande satsningar för att stärka hela rättsväsendet och dess myndigheter för att fortsätta det offensiva arbetet mot de kriminella gängen, säger justitieminister Gunnar Strömmer.

Polismyndigheten ska växa med målet att polistätheten åtminstone ska motsvara genomsnittet inom EU. Brottsbekämpande myndigheter måste också få bättre verktyg, som utökade möjligheter till hemliga och preventiva tvångsmedel, nya sätt att ta brottsvinster från kriminella och minskad sekretess mellan myndigheter.

Att ge alla barn en ärlig chans att lyckas är lika viktigt som att skärpa straffen. Förebyggande arbete mot ungdomskriminalitet lönar sig. Regeringen vill därför stärka socialtjänstens brottsförebyggande arbete samtidigt som föräldraskapsstödsprogrammen byggs ut. Dessutom får kommuner en temporär subvention av LVU-placeringar på SiS.

Presskontakt

Dalila Alibasic
Pressekreterare hos justitieminister Gunnar Strömmer
Telefon (växel) 08-405 10 00
Niklas Gillström
Pressekreterare hos justitieminister Gunnar Strömmer
Telefon (växel) 08-405 10 00

Mer om budgeten för 2023

Den 8 november lämnade regeringen sitt budgetförslag för 2023 till riksdagen.

Laddar...