Statsministern deltar vid globalt demokratitoppmöte

Publicerad

Den 29–30 mars pågår den andra upplagan av demokratitoppmötet Summit for Democracy. Under det virtuella toppmötet och flera sidoevenemang representeras Sverige av statsminister Ulf Kristersson, utrikesminister Tobias Billström, bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell samt kulturminister Parisa Liljestrand.

Utöver att hålla ett nationellt anförande deltar statsministern vid en plenarsession om hur demokrati bidrar till starka institutioner. I panelen deltar bland annat även Frankrikes president Emmanuel Macron, Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak, Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Zambias president Hakainde Hichilema.

I samband med mötet står Sverige värd för flera sidoevent i både Washington och Lusaka. I fokus står forskning som visar hur demokratier överträffar autokratier och kopplingen mellan demokrati och jämställdhet.

Vid toppmötet ska de deltagande länderna även redovisa de åtaganden som gjordes vid det första demokratitoppmötet 2021 samt anta en gemensam deklaration.

Regionala toppmöten kommer även att hållas i Costa Rica, Nederländerna, Sydkorea, Zambia och USA. Sverige representeras av kulturminister Parisa Liljestrand som deltar virtuellt vid ett möte om mediefrihet i Haag, Nederländerna.

Presskontakt

Hanna Strömberg
Pressekreterare hos statsminister Ulf Kristersson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-128 61 69
e-post till Hanna Strömberg
Anna Erhardt
Pressekreterare hos utrikesminister Tobias Billström
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-130 85 34
e-post till Anna Erhardt
Karl Opdal
Pressekreterare hos bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-128 48 03
e-post till Karl Opdal
Sara E. Persson
Pressekreterare hos kulturminister Parisa Liljestrand
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-1127819
e-post till Sara E. Persson

Summit For Democracy

Det första toppmötet inom ramen för det amerikanska presidentinitiativet ”Summit for Democracy” ägde rum i december 2021. Totalt 111 länder världen över bjöds in till mötet, som syftade till att samla och stärka demokratier för att tackla den globala demokratiska tillbakagången. Initiativet utgjorde startskottet på ett så kallat ”Year of Action”, under vilket de deltagande länderna åtagit sig att stärka demokratin såväl nationellt som internationellt. Sverige har som del av initiativet bland annat engagerat sig som medordförande för ett partnerskap om jämställdhet och demokrati. Vid det andra och uppföljande toppmötet i slutet av mars 2023 ska de deltagande länderna, inklusive Sverige, återrapportera om genomförandet av sina åtaganden.