Pressmeddelande från Försvarsdepartementet

Statsråd Jonson och Bohlin tog emot en amerikansk kongressdelegation

Publicerad

Tisdagen den 4 april tog försvarsminister Pål Jonson och ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin emot en kongressdelegation från det amerikanska representanthuset. Kongressdelegationen bestod av både republikanska och demokratiska ledamöter och leddes av delegationsledare Sam Graves. Syftet med besöket var att försäkra om kongressens starka stöd för Sveriges anslutning till Nato.

Sju ledamöter ur amerikanska kongressen står vid sidan om och bakom försvarsminister Pål Jonson och minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin under en pressträff. På bordet står en svensk och en amerikansk flagga.
På bilden syns i bakre raden kongressledamöterna Joe Wilson, Mark DeSaulnier, John Raymond Garamendi, Andrew Garbarino och Salud Carbajal. I den främre raden står minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin, försvarsminister Pål Jonson, kongressledamot Sam Graves och kongressledamot Rick Larsen. Tom Samuelsson/Regeringskansliet

Besöket till Stockholm var delegationens sista stopp under en resa till Europa inom ramen för deras arbete i representanthusets utskott för transport- och infrastruktur. Det huvudsakliga syftet med besöket till Sverige var att försäkra om den amerikanska kongressens fortsatt starka och partiöverskridande stöd för Sveriges anslutning till Nato samt för att betona vikten av ratificeringen av Sveriges anslutningsprotokoll i närtid. Efter mötet med statsråden hölls en gemensam pressbriefing.

Kongressdelegationen är den femte sedan maj 2022 som besöker Sverige för att uttrycka amerikanska kongressens stöd för Sveriges anslutning till Nato. I anslutning till Natos toppmöte i Madrid i juli 2022 besökte tre amerikanska kongressdelegationer bestående av senatorer och representanthusledamöter Stockholm för möten med dåvarande regering och Riksdagen. Den 4 augusti 2022 röstade USA:s senat med överväldigande majoritet för ratificeringen av Sveriges anslutningsprotokoll till Nato. Sveriges anslutning till Nato har brett partiöverskridande stöd i såväl amerikanska senaten som representanthuset.

Under vistelsen i Stockholm besökte ledamöterna även Arlandas kontrollcenter för flygtrafikledning på distans tillsammans med infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Presskontakt

Tom Samuelsson
Pressekreterare hos minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin
Telefon (växel) 08-405 10 00
Oscar Karlflo
Politisk sakkunnig hos försvarsminister Pål Jonson
Mobil 076-1092053
e-post till Oscar Karlflo
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
e-post till Ebba Gustavsson