Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Utbildningsdepartementet

Regeringen vill göra det lättare för elever att få läsa i snabbare takt och på en högre nivå

Publicerad

Många högpresterande elever får inte en undervisning som är tillräckligt stimulerande. För att möta de här elevernas behov föreslår regeringen i en lagrådsremiss att elever lättare ska få läsa på en högre nivå inom ramen för sin vanliga grundskoleutbildning och att gymnasieelever ska kunna läsa i snabbare takt. Försöksverksamhet med spetsutbildningarna i grund- och gymnasieskolan kommer också att permanentas.

– Alla ska få möjlighet att utmanas och nå sin fulla potential i skolan. Likvärdighet är inte samma sak som att alla behandlas lika, skolan får inte hålla tillbaka de som kan och vill gå före, säger skolminister Lotta Edholm.

– Det är speciellt matematikundervisningen som utmärker sig när det gäller brist på individanpassade utmaningar i skolan. Högpresterande elever inom matematikområdet behövs inte minst för den gröna omställningen och för att fortsätta bygga ingenjörslandet Sverige, säger utbildningsminister Mats Persson.

Regeringen föreslår att elever som behöver utmanas mer i undervisningen lättare ska kunna få läsa på en högre nivå i sin ordinarie skola. Det ska vara enklare för eleverna att läsa gymnasieämnen redan i grundskolan, specialskolan eller sameskolan. Regeringen föreslår också att elever i gymnasieskolan som behöver extra utmaningar ska kunna få genomföra utbildningen i snabbare takt än på tre år, som är det normala. Det är i dag inte möjligt utan tillstånd från Skolverket.

Regeringen inför också permanenta riksrekryterande spetsutbildningar i grundskolan och gymnasieskolan.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 2 juli 2024.

Förslaget bygger på en överenskommelse mellan Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. 

Presskontakt

Elin Frisk
Pressekreterare hos skolminister Lotta Edholm
Telefon (växel) 08-405 10 00
Agnes Eklund
Pressekreterare hos utbildningsminister Mats Persson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-142 63 78
e-post till Agnes Eklund
Laddar...