Barn- och ungdomsutbildning

Till barn– och ungdomsutbildningen hör förskola, fritidshem, den obligatoriska skolan samt gymnasieskolan. Elever ska utifrån sina olika förutsättningar och behov få utbildning så att de uppnår kunskapskraven och därmed får möjlighet att utvecklas så långt som möjligt.

Ansvariga för barn- och ungdomsutbildning

Ansvarigt statsråd

Lotta Edholm Skol­minister

Ansvarigt departement

Aktuellt om barn- och ungdomsutbildning

  • Regeringen tar initiativ till ett lärarråd – skolminister Lotta Edholm träffar lärare och förskollärare

    Foto: Johnér Bildbyrå

    Regeringen tar nu initiativ till en serie lärarråd, som genomförs tillsammans med fackförbundet Sveriges Lärare. Under lärarråden kommer skolminister Lotta Edholm diskutera skolfrågor med lärare och förskollärare. Det första lärarrådet genomförs i Lund den 15 mars.

  • Regeringen tillsätter ny utredning för att ta bort extra anpassningar och förbättra elevhälsan

    Tisdag den 12 mars bjöd skolminister Lotta Edholm in till en pressträff för att presentera direktiven till en ny utredning om en förbättrad elevhälsa. På pressträffen medverkade även socialminister Jakob Forssmed och Patrick Reslow, skolpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

Skolminister Lotta Edholm och utredaren Jonas Trolle
Skolminister Lotta Edholm och utredaren Jonas Trolle Foto: Matilda Nehlmark/Regeringskansliet

Lotta Edholm tog emot delbetänkande om skolsäkerhet

Onsdag den 6 mars överlämnade Skolsäkerhetsutredningen sitt delbetänkande "Skolor mot brott" till skolminister Lotta Edholm. I samband med överlämningen hölls en pressträff med skolministern och regeringens särskilde utredare Jonas Trolle.

Foto: Johnér Bildbyrå

Regeringen avsätter 658 miljoner för inköp av läroböcker

Regeringen gör omfattande satsningar för ökad läsning och 2023 infördes ett statsbidrag för inköp av läroböcker. För 2024 har ungefär 658 miljoner kronor avsatts. Nu har Skolverket beslutat hur mycket varje huvudman kan söka.

Foto: Ulrika Westerberg/Regeringskansliet

Det ska bli lättare för elever att få läsa i snabbare takt och på en högre nivå

I dag är det många elever som inte får den utmaning de behöver i undervisningen. För att möta högpresterande elever som behöver utmanas mer i undervisningen föreslår regeringen nu att det ska bli lättare att få läsa i snabbare takt och på en högre nivå inom ramen för sin vanliga grundskoleutbildning. Försöksverksamhet med spetsutbildningarna i grund- och gymnasieskolan kommer också att permanentas.

Foto: Ulrika Westerberg/Regeringskansliet

Fler böcker till förskolor och skolor

Barn och elever ska få ordentlig tillgång till böcker och regeringen har därför inrättat ett nytt statsbidrag för inköp av skön- och facklitteratur. Nu är villkoren för statsbidraget beslutade och huvudmännen kan söka de 176 miljoner kronor, vilket ungefär motsvarar 880 000 böcker, som är avsatta för 2024.

Innehåll om barn- och ungdomsutbildning

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 713 träffar.