Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Utbildningsdepartementet

Sverige och Frankrike stärker samarbetet inom forskning om kärnkraftsteknik

Publicerad

I dag undertecknade utbildningsminister Mats Persson och Frankrikes minister för högre utbildning och forskning Sylvie Retailleau en avsiktsförklaring om fördjupat samarbete mellan Sverige och Frankrike inom forskning om kärnkraftsteknik. Undertecknandet skedde vid ett besök på Alfa Laval i Lund inom ramen för det franska statsbesöket.

Utbildningsminister Mats Persson och Frankrikes minister för högre utbildning och forskning Sylvie Retailleau undertecknar avsiktsförklaringen på Alfa Laval i Lund. Bakom dem står Frankrikes president Emmanuel Macron och H.M. Konungen.
Utbildningsminister Mats Persson och Frankrikes minister för högre utbildning och forskning Sylvie Retailleau undertecknar avsiktsförklaringen på Alfa Laval i Lund. Bakom dem står Frankrikes president Emmanuel Macron och H.M. Konungen. Foto: Regeringskansliet

– En av regeringens främsta prioriteringar är att arbeta för att säkra ny planerbar elproduktion i Sverige, bland annat genom att möjliggöra ny kärnkraft. Frankrike är ledande inom kärnkraftsområdet. Samtidigt är Sverige och Frankrike framstående inom forskning och innovation. Genom ett ökat forskningssamarbete kan vi tillsammans främja en snabbare utveckling och göra framsteg inom området kärnkraftsteknik, säger utbildningsminister Mats Persson.

Den 19 december 2023 ingick Sverige och Frankrike en avsiktsförklaring om ökat samarbete inom kärnkraftsområdet. Med dagens avsiktsförklaring tar regeringen ytterligare ett steg för att fördjupa samarbetet. Syftet är att främja vetenskapligt och tekniskt samarbete mellan länderna inom forskning om kärnkraftsteknik. Avsiktsförklaringen innebär bland annat att erfarenhetsutbyte, rörlighet och forskarutbyten mellan länderna ska underlättas. Därtill ska gemensamma vetenskapliga evenemang och aktiviteter främjas.

Presskontakt

Agnes Eklund
Pressekreterare hos utbildningsminister Mats Persson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-142 63 78
e-post till Agnes Eklund
Laddar...