Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Justitiedepartementet

Rådet mot organiserad brottslighet samlas för åttonde gången

Publicerad

I dag, tisdag den 20 februari, möts rådet mot organiserad brottslighet för åttonde gången. Fokus för mötet är myndigheternas förberedelser inför den kommande förverkandelagstiftningen och att stärka myndigheternas gemensamma arbete med att öka återtagandet av brottsvinster.

I den första svenska nationella strategin mot organiserad brottslighet som regeringen nyligen beslutat om är en tydlig målsättning att den kriminella ekonomin ska strypas. En viktig del i detta är att öka återtagandet av brottsvinster. Regeringen har därför nyligen gett ett antal myndigheter i uppdrag att gemensamt stärka arbetet med att öka återtagande av brottsvinster. Dessutom har regeringen beslutat om en lagrådsremiss med en ny förverkandelagstiftning som innebär att det ska bli enklare att ta brottsvinster från kriminella. 

Mot bakgrund av detta ligger fokus för dagens möte med rådet på hur myndigheterna stärka och effektivisera det gemensamma arbetet med att öka återtagandet av brottsvinster samt förbereda sig inför den kommande förverkandelagstiftningen. 

Vid mötet deltar, utöver de sex fasta medlemmarna, även generaldirektören för Brottsförebyggande rådet (Brå) och Rikskronofogden.  

För mer information om mötet och möjligheter till intervju, kontakta pressekreterare.

 

Om rådet mot organiserad brottslighet

Rådet mot organiserad brottslighet inrättades av regeringen i december 2022. Syftet är att stärka och effektivisera det samlade arbetet mot den organiserade brottsligheten. Arbetet i rådet ska skapa bättre förutsättningar för att åtgärder som vidtas är träffsäkra, effektiva och leder till praktisk nytta.

Rådet har utöver justitieministern, samordnande statssekreterare i Justitiedepartementet och statssekreterare i Finansdepartementet, följande fasta medlemmar: rikspolischefen, chefen för Polismyndighetens nationella operativa avdelning, riksåklagaren, generaltulldirektören samt generaldirektörerna vid Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket. Rådet leds av justitieministern.

Presskontakt

Erica Wide
Pressekreterare hos justitieminister Gunnar Strömmer
Mobil 076-149 67 87
e-post till Erica Wide
Laddar...