Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Justitiedepartementet

Sverige undertecknar ny konvention om internationellt straffrättsligt samarbete

Publicerad

Regeringen beslutade den 18 januari att underteckna Ljubljana-Haagkonventionen om internationellt samarbete vid utredning och lagföring av folkmord, brott mot mänskligheten, krigsförbrytelser och andra internationella brott. I veckan undertecknade den svenska ambassadören i Nederländerna, Johannes Oljelund, konventionen för Sverige.

Konventionen ska förbättra det straffrättsliga samarbetet mellan stater vid brotten folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser och innehåller bland annat regler om rättslig hjälp, utlämning och överförande av straffverkställighet. Internationellt samarbete är avgörande för ansvarsutkrävande för dessa brott och konventionen kommer att bidra till stärkta möjligheter till nationell utredning och lagföring av internationella brott.

Presskontakt

Caroline Opsahl
Pressekreterare hos justitieminister Gunnar Strömmer
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-141 15 42
e-post till Caroline Opsahl
Laddar...