Uppdrag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att göra en samlad bedömning av förmågan inom det civila försvaret Diarienummer: Ju2020/04658 (delvis)
Publicerad Uppdaterad
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ska göra en samlad bedömning av förmågan inom det civila försvaret. MSB ska återkoppla slutsatserna till de bevakningsansvariga myndigheterna och Försvarsmakten i syfte att återföra kunskap och möjliggöra lärdomar.
Ladda ner:
MSB:s bedömning ska ta sin utgångspunkt i målet för det civila försvaret och det som anges i regeringens proposition (2020/21:30) Totalförsvaret 2021– 2025 samt de utgångspunkter som anges i Anvisningar för det civila försvaret för försvarsbeslutsperioden 2021–2025. I genomförandet av uppdraget ska MSB använda sig av de bevakningsansvariga myndigheternas redovisningar som lämnas i enlighet med Anvisningar för det civila försvaret för försvarsbeslutsperioden 2021–2025.
Genomförandet av uppdraget ska ske i samarbete med de bevakningsansvariga myndigheterna och Försvarsmakten. Vid behov ska samarbete även ske med övriga berörda aktörer, till exempel kommuner, regioner, frivilligorganisationer och näringsliv. Den del av uppdraget som handlar om en bedömning av förmågan inom respektive viktig samhällsfunktion ska genomföras i samråd med berörda bevakningsansvariga myndigheter. Den del av uppdraget som handlar om en bedömning av förmågan att bidra till det militära försvaret ska genomföras av MSB och Försvarsmakten gemensamt.
Från och med 2022 ska bedömningen årligen redovisas till Regeringskansliet (Justitiedepartement) senast den 22 februari.
Av redovisningen ska bland annat följande framgå:
- Vilka områdesövergripande och mest betydande åtgärder som har vidtagits och planeras att vidtas för att bidra till respektive del i målet för det civila försvaret,
- en bedömning av förmågan inom respektive del i målet för det civila försvaret,
- en samlad bedömning av förmågan inom det civila försvaret utifrån samtliga delar i målet för det civila försvaret, samt
- en bedömning av förmågan inom respektive viktig samhällsfunktion: ordning och säkerhet, skydd av civilbefolkningen, hälso-och sjukvård, livsmedel och dricksvatten, finansiell beredskap, transporter, energiförsörjning samt elektroniska kommunikationer och post.