Uppdrag till MSB att bedöma behov av personalförstärkningar inom bevakningsansvariga myndigheter och andra berörda aktörer vid en situation med höjd beredskap och ytterst krig Diarienummer: Ju2021/02771
Publicerad
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) ska översiktligt bedöma och redovisa behovet av personalförstärkningar inom bevakningsansvariga myndigheter, kommuner, regioner och näringslivet för att nödvändig verksamhet ska kunna upprätthållas vid höjd beredskap och krig. MSB ska bedöma var det finns behov av särskilda åtgärder för att säkra personalbehoven inom de verksamhetsområden som är av central betydelse för att uppnå målet med det civila försvaret.
Ladda ner:
Följande frågor ska särskilt belysas:
- Inom vilka typer av verksamheter, av central betydelse för att uppnå målet med det civila försvaret, kommer det att behövas personalförstärkningar för att upprätthålla nödvändig verksamhet vid höjd beredskap och krig?
- Finns den personal som kommer att behövas vid höjd beredskap och krig tillgänglig inom verksamheten vid fredstida normalläge, eller bedöms det behövas personalförstärkningar utifrån?
- I vilken utsträckning handlar förstärkningsbehovet om specifik kompetens som inte behövs i fredstida normalläge?
- Finns det en känd planering hos ansvariga aktörer för hur eventuella personalförstärkningar utifrån kan säkerställas?
Bevakningsansvariga myndigheter ska bistå MSB med analysunderlag i form av översiktliga bedömningar, bland annat avseende vilka behov av personalförstärkningar som kan uppstå inom respektive myndighet samt hos andra aktörer inom myndighetens ansvarsområde, för att nödvändig verksamhet ska kunna upprätthållas vid höjd beredskap och krig. Ett underlag för arbetet är de bevakningsansvariga myndigheternas samt kommunernas och regionernas arbete med krigsorganisation och krigsplacering. Analysen ska göras på aggregerad nivå, och redovisningen ska inte innehålla detaljerad information om faktiska personaltillgångar hos aktörerna.
MSB ska samarbeta med Försvarsmakten, Totalförsvarets plikt- och prövningsverk samt andra relevanta aktörer i genomförandet av uppdraget.
Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet (Justitiedepartementet) senast den 29 april 2022.