Liberia

Sverige har en lång historia av samarbete med Liberia, inte minst genom 50 års kyrklig mission. Det svenska företaget Lamco var också länge ett av Liberias största. Mellan mars 2004 och november 2006 bidrog Sverige med en trupp om 230 man, civilpoliser och stabspersonal till FN-missionen UNMIL. Idag bidrar Sverige med poliser och kriminalvårdare till UNMIL-insatsen.

Strategin för det svenska utvecklingssamarbetet med Liberia uppgår till 1350 miljoner kronor för perioden 2016-2020.Strategin syftar till att bidra till freds- och statsbyggande, genom att stärka de liberianska samhällsfunktionerna och skapa förutsättningar för fredlig, inkluderande och hållbar utveckling. 1320 miljoner kronor avser Sidas verksamhet och 30 miljoner avser Folke Bernadotteakademins verksamhet i Liberia. Strategins tre övergripande sektormål är:
- Stärkt demokrati och ökad jämställdhet samt ökad respekt för mänskliga rättigheter
- Förbättrade verktyg för fattiga människor att kunna förbättra sina levnadsvillkor
- Värna om mänsklig säkerhet och frihet från våld

Sverige har på förfrågan från Liberias regering engagerat sig i ett antal multilaterala initiativ för att stödja en fredlig, hållbar utveckling i landet. Sverige innehar ordförandeskapet i FN:s fredsbyggandekommissions Liberiakonfiguration, ordförandeskapet i arbetsgruppen för Liberias anslutning till WTO samt deltar i Liberias New Deal-pilot.

Sverige har en ambassad i Monrovia med utsända från Utrikesdepartementet och Sida. Ambassaden leds sedan maj 2017 av ambassadör Ingrid Wetterqvist.Förutom den svenska ambassaden finns även ett flertal andra svenska aktörer på plats i Liberia. Genom utvecklingssamarbetet finansieras bland andra Polisen, Kommerskollegium, Kvinna till Kvinna och Forum Syd.

November 2007 genomförde president Ellen Johnson Sirleaf ett statsbesök till Sverige. I samband med överlämnandet av Nobels fredspris i Oslo i december 2011, besökte hon och landsmanninan och fredsaktivisten Leymah Gbowee Sverige på inbjudan av statsministern. 2015 besökte statsrådet Isabella Lövin Liberia, och 2016 genomförde statssekreterare Ulrika Modéer ett besök.

Visum

UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumrelger kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.

För att navigera med tangentbord i sökfilter använder du en kombination av TAB, RETUR och PIL tangenterna. Initialt TABBAR du dig in i filtermodulen. Med fokus på flikarna använder du dig av piltangenterna för att gå mellan flikarna. För att kliva ned i en önskad flik använd TAB

Hjälp: få hjälp med filtret

Du kan filtrera innehållet

Innehållstyper
Innehållstyper
Innehållstyper
Politiknivå
Områden
Områden
Områden
Statsråd
Statsråd
Departement/Övriga avsändare
Välj tidsperiod, skriv in datum i formatet ÅÅÅÅ-MM-DD eller välj från kalendern som visas när du markerar i inmatningsfältet

Ditt urval

Hittar du inte vad du söker? Sök i allt innehåll.

Sök

Totalt 20 träffar.

Visa som
Antal träffar per sida