Innehåll om Sydsudan
Totalt 25 träffar.
-
Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Sydsudan
Här följer en sammanfattning av rapporten om demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i Sydsudan samt en länk till rapporten i sin helhet.
· Rapport från Utrikesdepartementet
-
10 punkter om Sveriges medlemskap i FN:s säkerhetsråd 2017-18
Sverige har som principfast medlem i FN:s säkerhetsråd tagit avstamp i ”bottenplattan”: folkrätt, mänskliga rättigheter, jämställdhet och ett humanitärt perspektiv. Den svenska arbetsmetoden har varit inlyssnande, kreativ och aktiv diplomati med ambitionen att nå resultat.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Sverige i FN:s säkerhetsråd - vecka 32
Veckan som gått i säkerhetsrådet: Irak, Georgien, Västsahara, Burundi, Sydsudan och Jemen. Slutsatser om barn och väpnad konflikt i DR Kongo. Rådsprodukter om två av FN:s regionala kontor i Afrika. Pressuttalande om attack mot UNIFIL.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Ett intensivt, resultatdrivet och inkluderande ordförandeskap till ända
Som ordförande i FN:s säkerhetsråd har Sverige tagit ansvar för rådets mycket omfattande agenda och lett det intensiva dagliga arbetet. Att bidra till säkerhetsrådets grundläggande funktion – att upprätthålla internationell fred och säkerhet – är en uppgift Sverige tagit sig an med fokus på resultat, dialog och ett inkluderande ledarskap.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Ett enträget arbete för fred och säkerhet, en röst åt de som drabbas av krig och konflikt
10 punkter om Sveriges ordförandeskap i FN:s säkerhetsråd juli 2018.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Sydsudan 2018–2022
Målet för svenskt internationellt bistånd är att skapa förutsättningar för bättre levnadsvillkor för människor som lever i fattigdom och förtryck. Utvecklingssamarbetet ska ta sin utgångspunkt i principerna om bistånds- och utvecklingseffektivitet liksom i de nya internationella överenskommelser som det internationella samfundet enades om under 2015, Agenda 2030, Addis Ababa Action Agenda och klimatavtalet från Paris.
-
Sverige i FN:s säkerhetsråd - vecka 30
Veckan i säkerhetsrådet: Afghanistan, Libanon, Etiopien/Eritrea, Myanmar, MEPP, Syrien i det politiska respektive humanitära spåret, Cypern, DRK, Sydsudan, Colombia.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Sverige i FN:s säkerhetsråd - vecka 29
Veckan som gått i säkerhetsrådet: Afrika i fokus denna vecka med möten som rört Libyen, Sahel och Västafrika, samarbetet mellan Afrikanska Unionen och FN samt mellan FN:s säkerhetsråd och AU:s fred och säkerhetsråd (AUPSC). Därtill diskuterades Cypern.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Regeringen ökar stödet till Sydsudan och Uganda
Regeringen har idag antagit nya strategier för utvecklingssamarbete med Sydsudan och Uganda. Sveriges utvecklingssamarbete ska bidra till att skapa bättre levnadsvillkor för människor som lever i fattigdom och förtryck. Strategierna för Sydsudan och Uganda fokuserar därför bland annat på fredsbyggande, hälsa och utbildning samt miljö och klimat. Situationen för kvinnor och unga lyfts särskilt fram.
-
Sverige i FN:s säkerhetsråd - vecka 22
Veckan som gick: Syrien - humanitära frågor, Ukraina, UNAMI (Irak), Libyen, Gaza, Sydsudan och Nordkorea. Omröstning om två Gazaresolutioner. Ryssland tog över ordförandeskapet i säkerhetsrådet.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Sverige i FN:s säkerhetsråd - vecka 10
Veckan som gick i rådet: Syrien uppföljning resolution 2401, Demokratiska republiken Kongo/MONUSCO, Sydsudan/UNMISS, Afghanistan/UNAMA, OSSE årlig briefing. Veckobrevet från SR-samordningen vid FN-enheten (SR-SAM) läggs ut på regeringens externa temasida för medlemskapet i säkerhetsrådet. Sammanställningen är således också avsedd för externa intressenter. Kontakta SR-SAM vid eventuella frågor.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Sverige i FN:s säkerhetsråd - vecka 9
Under den gångna veckan: Syrien uppföljning resolution 2401, Jemen resolution om förlängd sanktionsregim, Burundi, Nordkorea, Sydsudan/UNMISS, Guinea-Bissau resolution om förlängt mandat för UNIOGBIS, pressuttalanden om Centralafrikanska republiken samt fördömande av terroristattacker i Mali, Nigeria samt Burkina Faso, antagande av arbetsprogram för mars med Nederländerna som ordförande i säkerhetsrådet.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Sverige vill stärka Sydsudans befolkning och bidra till fred
Konflikten i Sydsudan har nu pågått i över fyra år. Världens yngsta land har sedan självständigheten 2011 upplevt mer våld och sönderfall än fred och utveckling. Sverige stöttar fredsprocessen, lämnar bistånd och humanitär hjälp, samt bidrar till FN:s fredsbevarande insats. Just nu pågår fredssamtal i Addis Abeba, som Sverige följer och stödjer. Regeringen har idag även beslutat att inleda arbetet för att ta fram en ny strategi för utvecklingssamarbete i Sydsudan.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Ny strategi för utvecklingssamarbete i Sydsudan
Regeringen har beslutat att inleda arbetet för att ta fram en ny strategi för utvecklingssamarbete i Sydsudan. Sida har fått i uppdrag att ta fram ett underlag om hur biståndet kan bidra till att upprätthålla grundläggande samhällsservice och stödja fredsbyggande.
-
Regeringen satsar 800 miljoner kronor för att motverka humanitära kriser på Afrikas horn
Regeringen har beslutat att tillföra 800 miljoner kronor över fyra år (2018–2021) till strategin för Sveriges regionala utvecklingssamarbete med Afrika söder om Sahara. Strategin har uppdaterats för att sätta tydligare fokus på kopplingen mellan humanitärt stöd och långsiktig utveckling, särskilt i länderna på Afrikas horn. Regeringen bedömer att det finns goda möjligheter för Sverige att bidra till ökad motståndskraft mot kriser och katastrofer, liksom till konfliktförebyggande och konflikthantering i ett regionalt perspektiv.
-
Sverige i FN:s säkerhetsråd - vecka 34
Denna vecka: fredsprocessen i Mellanöstern; Demokratiska republiken Kongo; Centralafrikanska republiken; Libanon/UNIFIL; Liberia/UNMIL; Sydsudan/UNMISS; Guinea Bissau; Mali.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Sverige i FN:s säkerhetsråd vecka 29
Denna vecka innehöll diskussioner om bland annat Irak/UNAMI, Haiti/MINUSTAH/MINUJUSTH, Cypern/UNFICYP, fred och säkerhet i Afrika, Sydsudan/UNMISS, Libanon/UNIFL, sanktionsregimen mot ISIL/Da’esh och Al-Qaida, DRK, samt Jerusalem.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Nya ambassadörer från Australien, Honduras, Sydsudan och Costa Rica
Ambassadörerna från Australien, Honduras, Sydsudan och Costa Rica överlämnade torsdagen den 22 september 2016 sina kreditivbrev till H.M. Konungen i högtidlig audiens på Stockholms slott. Kreditivbrevet är en fullmakt utfärdad av ambassadörens statschef. I och med att brevet nu är överlämnat till Sveriges statschef kan ambassadören från i dag fullt ut representera sitt land i Sverige.
-
Ingen hållbar fred utan kvinnors medverkan
Mitt budskap den 8 mars är tydligt: Sverige kommer envist att driva på för att kvinnor ska ha en plats vid förhandlingsborden och i återuppbyggnaden av de krigsdrabbade samhällena, skriver biståndsminister Isabella Lövin i Göteborgsposten den 8 mars 2016.