Sydsudan
Sverige har haft officiella relationer med Sydsudan sedan landets självständighet från Sudan 2011. Relationen inkluderar ett brett stöd till Sydsudans freds- och statsbyggnadsprocesser, utvecklingssamarbete och humanitärt stöd.
Sveriges nuvarande strategi för utvecklingssamarbetet med Sydsudan gäller perioden 2018–2022 och omfattar totalt 1,5 miljarder kronor. Fokusområden är fredliga och inkluderande samhällen samt grundläggande samhällsservice och försörjningsmöjligheter. Sverige har också ett omfattande humanitärt bistånd. Vidare bedrivs EU-gemensamt utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd i Sydsudan, genom EU:s delegation i Juba.
Sverige har ett sektionskansli i Juba, Sydsudan, vilket lyder under Sveriges ambassad i Khartoum, Sudan. Sveriges ambassadör i Khartoum är ackrediterad även till Sydsudan. Sydsudans ambassadör i Oslo är ackrediterad till Stockholm.
Visum
UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumregler kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.
Genvägar
Innehåll om Sydsudan
Totalt 26 träffar.
-
Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Sydsudan
Här följer en sammanfattning av rapporten om demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i Sydsudan samt en länk till rapporten i sin helhet.
· Rapport från Utrikesdepartementet
-
10 punkter om Sveriges medlemskap i FN:s säkerhetsråd 2017-18
Sverige har som principfast medlem i FN:s säkerhetsråd tagit avstamp i ”bottenplattan”: folkrätt, mänskliga rättigheter, jämställdhet och ett humanitärt perspektiv. Den svenska arbetsmetoden har varit inlyssnande, kreativ och aktiv diplomati med ambitionen att nå resultat.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Sverige i FN:s säkerhetsråd - vecka 32
Veckan som gått i säkerhetsrådet: Irak, Georgien, Västsahara, Burundi, Sydsudan och Jemen. Slutsatser om barn och väpnad konflikt i DR Kongo. Rådsprodukter om två av FN:s regionala kontor i Afrika. Pressuttalande om attack mot UNIFIL.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Ett intensivt, resultatdrivet och inkluderande ordförandeskap till ända
Som ordförande i FN:s säkerhetsråd har Sverige tagit ansvar för rådets mycket omfattande agenda och lett det intensiva dagliga arbetet. Att bidra till säkerhetsrådets grundläggande funktion – att upprätthålla internationell fred och säkerhet – är en uppgift Sverige tagit sig an med fokus på resultat, dialog och ett inkluderande ledarskap.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Ett enträget arbete för fred och säkerhet, en röst åt de som drabbas av krig och konflikt
10 punkter om Sveriges ordförandeskap i FN:s säkerhetsråd juli 2018.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med Sydsudan 2018–2022
Målet för svenskt internationellt bistånd är att skapa förutsättningar för bättre levnadsvillkor för människor som lever i fattigdom och förtryck. Utvecklingssamarbetet ska ta sin utgångspunkt i principerna om bistånds- och utvecklingseffektivitet liksom i de nya internationella överenskommelser som det internationella samfundet enades om under 2015, Agenda 2030, Addis Ababa Action Agenda och klimatavtalet från Paris.
-
Sverige i FN:s säkerhetsråd - vecka 30
Veckan i säkerhetsrådet: Afghanistan, Libanon, Etiopien/Eritrea, Myanmar, MEPP, Syrien i det politiska respektive humanitära spåret, Cypern, DRK, Sydsudan, Colombia.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Sverige i FN:s säkerhetsråd - vecka 29
Veckan som gått i säkerhetsrådet: Afrika i fokus denna vecka med möten som rört Libyen, Sahel och Västafrika, samarbetet mellan Afrikanska Unionen och FN samt mellan FN:s säkerhetsråd och AU:s fred och säkerhetsråd (AUPSC). Därtill diskuterades Cypern.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Regeringen ökar stödet till Sydsudan och Uganda
Regeringen har idag antagit nya strategier för utvecklingssamarbete med Sydsudan och Uganda. Sveriges utvecklingssamarbete ska bidra till att skapa bättre levnadsvillkor för människor som lever i fattigdom och förtryck. Strategierna för Sydsudan och Uganda fokuserar därför bland annat på fredsbyggande, hälsa och utbildning samt miljö och klimat. Situationen för kvinnor och unga lyfts särskilt fram.
-
Sverige i FN:s säkerhetsråd - vecka 22
Veckan som gick: Syrien - humanitära frågor, Ukraina, UNAMI (Irak), Libyen, Gaza, Sydsudan och Nordkorea. Omröstning om två Gazaresolutioner. Ryssland tog över ordförandeskapet i säkerhetsrådet.
· Artikel från Utrikesdepartementet