Danmark
Sverige har en nära och god relation till Danmark. De ömsesidiga kontakterna är livliga inom snart sagt alla samhällsområden. Ledande danska tidningar ägnar regelbundet stort utrymme åt det som tilldrar sig i Sverige. Dialogen underlättas av den geografiska närheten och de många historiska, kulturella och ekonomiska banden. En extra dimension är den svensk-danska integrationsprocess som växt fram i Öresundsregionen efter Öresundsbrons öppnande år 2000. Runt 17 000 personer pendlar varje dag över Öresund, varav de flesta åker från Sverige till Danmark. Därtill bor det ungefär 25 000 danskar i Skåne. Ytterligare drygt 10 000 danskar har sommarhus i Sverige.
Sverige och Danmark har ett gott samarbete i olika internationella fora, ofta tillsammans med andra nordiska länder och de baltiska staterna, exempelvis i FN, EU och Nordiska ministerrådet. Länderna delar grundläggande värderingar vilket leder till liknande inställningar i frågor som rör folkrätt, mänskliga rättigheter, frihandel, fattigdomsbekämpning och god samhällsstyrning.
Handeln mellan Sverige och Danmark är betydande och integrationen mellan svenska och danska företag är omfattande i till exempel bank- och livsmedelssektorn. Sverige är Danmarks tredje största exportmarknad. Danmark är Sveriges fjärde största exportmarknad och köper främst verkstadsprodukter, fordon och telekomutrustning. Cirka en fjärdedel av utländska investeringar i Danmark kommer från Sverige.
Visum
UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumregler kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.
Genvägar
Innehåll om Danmark
Totalt 264 träffar.
-
Frågor och svar om inreseförbud från EES-stater och vissa andra stater
Regeringen har beslutat om ett särskilt inreseförbud vid inresa från EES-stater och vissa andra stater till Sverige. Krav på att visa upp negativt testsvar för pågående covid-19-infektion gäller inresa från dessa länder, med vissa undantag. Det befintliga inreseförbud som kraftigt inskränker möjligheterna att resa från Danmark, Norge och Storbritannien till Sverige gäller fortfarande. Det har också skärpts med krav på negativt covid-19-test för de grupper som är undantagna från inreseförbudet. Inreseförbuden gäller till och med den 31 mars 2021 eller till dess att annat meddelas. Skälet till inreseförbud från dessa länder är att hindra att en ny variant av det virus som orsakar covid-19 förs in i landet eller sprids till andra länder.
· Artikel från Justitiedepartementet
-
Vissa ändringar i inreseförbuden från Storbritannien, Norge och Danmark
Regeringen har i dag fattat beslut om vissa ändringar i inreseförbuden till Sverige från Storbritannien, Norge och Danmark. Bland annat undantas personer som ska få viss vård i Sverige från inreseförbudet.
-
Vissa ändringar i inreseförbuden från Storbritannien och Danmark
Regeringen har i dag fattat beslut om vissa ändringar i inreseförbuden till Sverige från Storbritannien och Danmark. Ändringarna görs för att barn och föräldrar ska kunna träffa varandra och för att underlätta för vissa sjuktransporter från Danmark. Samtidigt förlängs också den tidsbegränsade förordningens giltighetstid till den 31 januari 2021.
-
Inreseförbud till Sverige från Storbritannien och Danmark
Regeringen har i dag fattat beslut som kraftigt inskränker möjligheterna att resa från Storbritannien och Danmark till Sverige. Skälet till beslutet om inreseförbud från Storbritannien är den smittspridning och mutation av coronaviruset som har rapporterats därifrån. Skälet för beslutet om inreseförbud från Danmark är främst att minska risken för trängsel och smittspridning i köpcentrum och på restauranger i Skåne.
-
Östersjöländerna tecknar ny politisk deklaration om utökat samarbete om havsbaserad vindkraft
Den 30 september undertecknades en ny politisk deklaration mellan Sverige, Estland, Lettland, Litauen, Finland, Danmark, Tyskland, Polen och EU-kommissionen om ett utökat samarbete om havbaserad vindkraft i Östersjön.
-
Ny ambassadör i Danmark
Regeringen har idag utsett Charlotte Wrangberg till ambassadör i Köpenhamn.
-
Ardalan Shekarabi diskuterar pensioner i Köpenhamn
Den 10–11 december besöker socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi Köpenhamn. Fokus för resan är pensionsfrågor. På agendan står bland annat ett bilateralt möte med Danmarks arbetsmarknadsminister Peter Hummelgaard.
-
Vi tar kampen för kvinnors rättigheter
Vi är djupt oroade över att rätten att fatta välgrundade beslut om den egna kroppen är hotad i många länder. Våra regeringar är fortsatt fast beslutna att arbeta tillsammans för kvinnors rättigheter, skriver minister för internationellt utvecklingssamarbete Peter Eriksson tillsammans med sina nordiska kollegor i en gemensam debattartikel, publicerad på SvD.se den 10 november 2019.
-
Hans Dahlgren besöker Köpenhamn
Fredagen den 8 november reser EU-minister Hans Dahlgren till Köpenhamn för samtal om EU:s långtidsbudget och andra aktuella EU-frågor.
-
Nya ambassadörer till Sverige
Fyra ambassadörer överlämnade torsdagen 7 november 2019 sina kreditivbrev till H.M. Konungen i högtidlig audiens på Stockholms slott. Kreditivbrevet är en fullmakt utfärdad av ambassadörens statschef. I och med att brevet nu är överlämnat till Sveriges statschef kan ambassadören från i dag fullt ut representera sitt land i Sverige.