Georgien
Sveriges relationer med Georgien är goda och besöksutbytet har under senare år varit tätt. EU-närmandet är en viktig drivkraft för reformprocessen i Georgien. EU:s relationer med landet har också fördjupats betydligt de senaste åren, inte minst inom ramen för EU:s Östliga partnerskap. Den 27 juni 2014 undertecknade EU och Georgien ett associeringsavtal (AA), som ersätter det tidigare partnerskaps- och samarbetsavtalet (PSA). Associeringsavtalet innebär också att ett fördjupat frihandelsområde (Deep and Comprehensive Free Trade Area, DCFTA) skapats mellan EU och Georgien. Ett avtal om viseringsförenkling trädde i kraft i mars 2011. Sedan 2017 kan georgiska medborgare resa viseringsfritt till Schengenländerna..
Sveriges reformsamarbete med Georgien styrs av en resultatstrategi för reformsamarbete med Östeuropa, Västra Balkan och Turkiet för perioden 2014–2020. Idag är Sverige en av de största bilaterala givarna till Georgien. Syftet med reformsamarbetet är att bidra till ländernas närmande till EU genom stöd främst inriktat på att:
- öka ländernas ekonomiska integrering med EU och deras marknadsekonomiska utveckling,
- bidra till stärkt demokrati, ökad respekt för mänskliga rättigheter och en mer utvecklad rättsstat, samt
- förbättra miljö och begränsa klimatpåverkan.
Jämställdhet är fortsatt en horisontell prioritering inom det svenska stödet. Stödet anpassas till respektive lands förutsättningar och utmaningar i EU-närmandet.
EU stödjer Georgien genom EU:s grannskapsinstrument (European Neighbourhood Instrument, ENI). Syftet med ENI är att främja fred, stabilitet och ekonomisk tillväxt i hela regionen genom att stödja politiska och ekonomiska reformer i de 16 partnerländerna. ENI har en total budget på cirka 15,4 miljarder EUR för perioden 2014–2020. Georgien ingår också i Eastern Europe Energy Efficiency and Environment Partnership (E5P).
Handelsförbindelserna mellan Sverige och Georgien ökar över tid. Det finns ett intresse från svenskt näringsliv för Georgien och flera svenska företag finns etablerade i landet.Sverige har under de senaste åren importerat främst verkstadsprodukter och livsmedel från Georgien, medan Sveriges export till Georgien huvudsakligen utgörs av verkstadsprodukter.
År 2010 uppgraderade Sverige sin representation i Tbilisi till ambassad. Georgien har en ambassad i Stockholm.
Visum
UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumregler kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.
Genvägar
Innehåll om Georgien
Totalt 43 träffar.
-
Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Georgien
Här följer en sammanfattning av rapporten om demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i Georgien samt en länk till rapporten i sin helhet.
· Rapport från Utrikesdepartementet
-
EU:s relation med USA på utrikesministermöte
När utrikesminister Ann Linde träffar sina utrikesministerkollegor i Bryssel 7 december ska de ta upp EU:s relationer med USA efter valet. Utrikesministrarna kommer också diskutera hur EU:s utrikespolitik påverkas om EU utvecklar större självständighet i en föränderlig omvärld, så kallad strategisk autonomi.
· Artikel från Ann Linde, Utrikesdepartementet
-
Ändringar i undantaget från det tillfälliga inreseförbudet för personer som bor i vissa länder
Regeringen har i dag beslutat om ändringar i det tillfälliga inreseförbudet till Sverige. Ändringarna gäller undantaget för personer som bor i vissa angivna länder utanför EU och ligger i linje med ministerrådets uppdaterade rekommendation till EU:s medlemsstater.
-
Utrikesminister Ann Linde besöker Georgien den 1-2 oktober
Fokus under besöket kommer att ligga på de utdragna konflikterna i regionen i synnerhet de georgiska utbrytarregionerna Abchazien och Sydossetien samt den oroande utvecklingen i Nagorno-Karabach-konflikten.
-
Östliga partnerskapet och Venezuela på utrikesministrarnas möte
Situationen i Afghanistan och Venezuela var två av frågorna när utrikesminister Margot Wallström träffade sina utrikesministerkollegor 8 april. Utrikesministrarna diskuterade även samarbetet inom det Östliga partnerskapet som bildades för tio år sedan.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Sverige i FN:s säkerhetsråd - vecka 32
Veckan som gått i säkerhetsrådet: Irak, Georgien, Västsahara, Burundi, Sydsudan och Jemen. Slutsatser om barn och väpnad konflikt i DR Kongo. Rådsprodukter om två av FN:s regionala kontor i Afrika. Pressuttalande om attack mot UNIFIL.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
Östliga partnerskapet, Libyen och Nordkorea på utrikesministermöte
Samarbetet i det Östliga partnerskapet, Libyen och Nordkorea var några av frågorna som utrikesminister Margot Wallström diskuterade med sina kollegor från EU-länderna 16 juli. Ministrarna fick även en genomgång av de aktuella utrikespolitiska frågorna när EU:s höga representant Federica Mogherini inledde mötet.
· Artikel från Utrikesdepartementet
-
UD publicerar 19 nya landrapporter om mänskliga rättigheter
I dag publicerar Utrikesdepartementet 19 nya rapporter om situationen för de mänskliga rättigheterna, demokrati och rättsstatens principer i länder i Amerika, Centralasien och Östeuropa. Rapporterna finns att läsa på regeringens hemsida.
-
Försvarsminister Peter Hultqvist besökte Georgien
Försvarsminister Peter Hultqvist avslutade den 7 mars ett tvådagarsbesök i Georgien och Ukraina. Hultqvist träffade bland annat president Giorgi Margvelasjvili och sin georgiska försvarsministerkollega Levan Izoria. Under mötena diskuterades bland annat det bilaterala försvarssamarbetet mellan länderna.