Irak
Sveriges diplomatiska relationer med Irak går långt tillbaka. Redan 1903 inledde Sverige diplomatiska förbindelser med dåvarande Osmanska riket och ett svenskt konsulat upprättades. Sveriges ambassad i Bagdad återöppnades sommaren 2009. Sedan 2011 finns även ett sektionskansli under Sveriges ambassad i Bagdad placerat i Erbil, i den irakiska regionen Kurdistan.
Sverige har ett brett och långsiktigt engagemang i Irak. Banden mellan Sverige och Irak är nära, understödda av ett stort mellanfolkligt utbyte. Uppskattningsvis två procent av Sveriges befolkning har rötter i Irak.
Regeringen beslutade 2017 om en femårig strategi för utvecklingssamarbetet med Irak. Strategin, som omfattar 1 miljard kronor för perioden 2017–2021, fokuserar på att bidra till ett fredligt och inkluderande samhälle, respekt för mänskliga rättigheter och jämställdhet. En stor del av stödet går till återuppbyggnad och stabilisering i de områden som befriats från Daesh. Sverige har också ett omfattande humanitärt stöd till Irak som uppgår till ca 560 miljoner kronor för perioden 2017-2020.
Sverige deltar sedan 2015 i den militära kampen mot Daesh i Irak genom ett bidrag om 70 personer till den globala koalitionen mot Daesh:s militära utbildningsinsats i landet. Som en del av denna insats har Sverige bl.a. bidragit till utbildning av irakiska försvarsstyrkor rörande sjukvård, krigets lagar, strid i bebyggelse samt detektering av improviserade sprängladdningar. Sverige har också varit pådrivande inför etablerandet av Europeiska unionens rådgivande uppdrag till stöd för reform av säkerhetssektorn i Irak som arbetar med stöd till civil säkerhetssektorreform, och bidrar med personal till insatsen. Därutöver bidrar även Sverige med personal till FN:s bevisinsamlingsmekanism rörande brott begångna av Daesh (UNITAD) i Irak, som stöd till arbetet med att säkerställa ansvarsutkrävande för brott begångna av Daesh.
Irak har historiskt varit en av Sveriges största exportmarknader i Mellanöstern, men handeln har påverkats negativt av de senaste årens konflikt i landet. Under 2019 uppgick den svenska exporten till 764 miljoner kronor. Exporten bestod huvudsakligen av kemiska och farmaceutiska produkter. Importen från Irak uppgick under samma år till närmare 2 miljarder kronor och bestod framförallt av verkstadsprodukter.
Visum
UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumregler kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.
Genvägar
Innehåll om Irak
Totalt 78 träffar.
-
Fortsatt svenskt deltagande i den militära utbildningsinsatsen i Irak, Prop. 2020/21:21
I propositionen föreslås att riksdagen medger att regeringen ställer en svensk väpnad styrka till förfogande för att på irakisk inbjudan delta i den militära utbildningsinsats som genomförs av den globala koalitionen mot Daesh, Operation Inherent Resolve (OIR), till och med den 31 december 2021.
-
Regeringens propositioner för fortsatt svenskt deltagande i de militära insatserna i Irak (OIR), Afghanistan (RSM) och Mali (Minusma)
Regeringen har överlämnat propositionerna för fortsatt svenskt deltagande i den militära utbildningsinsatsen Operation Inherent Resolve (OIR) i Irak, den Nato-ledda militära utbildnings- och rådgivningsinsatsen Resolute Support Mission (RSM) i Afghanistan och FN:s stabiliserande insats i Mali (Minusma) till riksdagen.
-
Utrikesministrar i möte om Irak
Diskussioner om situationen i Irak dominerade årets första möte i EU:s utrikesråd. EU-ländernas utrikesministrar tog även upp situationen i Libyen. Utrikesminister Ann Linde företrädde Sverige i mötet som hölls i Bryssel den 10 januari.
· Artikel från Ann Linde, Utrikesdepartementet
-
Extra utrikesministermöte om Irak
Den 10 januari träffar utrikesminister Ann Linde sina EU-kollegor på ett extrainsatt möte i Bryssel. EU-ländernas utrikesministrar kommer att diskutera situationen i Irak.
· Artikel från Ann Linde, Utrikesdepartementet
-
Irak - avrådan
Med anledning av förändringar i säkerhetsläget har UD den 7 januari 2020 beslutat om att ändra avrådan för Irak. Följande avrådan gäller: Med anledning av säkerhetsläget avråder UD från alla resor till Irak förutom till provinserna Dahuk, Arbil och Sulaymaniyah i den kurdiska regionen i Irak. Avrådan gäller tills vidare.
från Utrikesdepartementet
-
Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer i Irak
Här följer en sammanfattning av rapporten om demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer i Irak samt en länk till rapporten i sin helhet.
· Rapport från Utrikesdepartementet
-
Utrikesministern till möte med koalitionen mot Daesh
Utrikesminister Ann Linde deltar i ministermöte med koalitionen mot ISIL/Daesh i Washington DC den 14 november. Vid mötet ska utvecklingen i nordöstra Syrien diskuteras liksom det fortsatta arbetet inom den internationella koalitionen.
-
Fortsatt svenskt deltagande i den militära utbildningsinsatsen i Irak, Prop. 2019/20:28
I propositionen föreslås att riksdagen medger att regeringen ställer en svensk väpnad styrka bestående av högst 70 personer till förfogande på plats i Irak till och med den 31 december 2020, för att på irakisk inbjudan delta i den militära utbildningsinsats som genomförs av den globala koalitionen mot Daesh. Om situationen så kräver, ska det finnas möjlighet att utöver själva styrkebidraget tillföra en tillfällig förstärknings- och evakueringsstyrka om högst 150 personer. Det svenska styrkebidraget ska bidra till genomförandet av utbildningsinsatsen genom skydd och bevakning vid koalitionens samtliga baser samt genom utbildning och rådgivning till de irakiska försvarsstyrkorna i Irak, i syfte att bidra till deras förmåga att stå emot och besegra Daesh.
-
Syrien och Ukraina på utrikesministermöte
EU:s roll i Afghanistan och situationen i Syrien och Ukraina är ämnen som utrikesminister Ann Linde ska behandla med sina EU-kollegor i Luxemburg, på höstens första möte i utrikesrådet den 14 oktober. Utrikesministrarna kommer också diskutera Turkiets provborrningar i Medelhavet.
· Artikel från Ann Linde, Utrikesdepartementet
-
Iran och migration på utrikesministermöte
EU-ländernas utrikesministrar diskuterade situationen i Iran och de ökade spänningarna mellan Iran och USA på mötet i EU:S utrikesråd. Migration, Irak och Centralafrikanska republiken stod också på dagordningen när utrikesminister Margot Wallström träffade sina kollegor i Bryssel den 15 juli.
· Artikel från Utrikesdepartementet