Hoppa till huvudinnehåll

Bulgarien

Sverige har diplomatiska förbindelser med Bulgarien sedan 1909 och har en Stockholmsbaserad ambassadör. Bulgarien har en ambassad i Stockholm.

Bulgarien blev medlem i EU 2007 och i Nato 2004.

Över ett sextiotal företag med Sverigeanknytning uppskattas vara representerade i Bulgarien. Det rör sig om ett trettiotal svenska dotterbolag och ett trettiotal Sverigerelaterade företag, representationskontor, enskilda konsulter, eller franchisetagare till svenska varumärken, exempelvis Pernod Ricard. ABB, SAAB, Scania, Atlas Copco, Astra Zeneca, SKF, Ericsson och Volvo Trucks är andra exempel på svenska företag.

Det finns en bulgarisk-nordisk handelskammare. Under 2011 öppnades det första IKEA-varuhuset i Sofia och 2012 etablerade H&M verksamhet i landet.

Flera större svenska researrangörer är aktiva i Bulgarien och erbjuder framförallt resmål vid Svarta havskusten. Den bulgariska kultur- respektive vinterturismen växer samtidigt i omfattning.

Visum

UD svarar inte på frågor om visum till andra länder. För information om visumregler kontakta det aktuella landets ambassad.
För information om visum till Sverige hänvisas till Migrationsverkets webbplats.

Sveriges förbindelser med omvärlden

Sverige har en lång tradition av aktiv utrikespolitik, med omfattande och nära bilateralt och multilateralt samarbete, såväl i vår del av världen som globalt.

Innehåll om Bulgarien

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 34 träffar.

Laddar...