Margot Wallström har entledigats, utrikesminister

-

Innehållet publicerades under perioden

-
Uttalande från Utrikesdepartementet

Uttalande av utrikesminister Margot Wallström med anledning av den politiska utvecklingen i Kambodja

Publicerad

Regeringen ser mycket allvarligt på dagens beslut från högsta domstolen i Kambodja att upplösa det ledande oppositionspartiet Cambodia National Rescue Party (CNRP). CNRP fick 43,8% av rösterna i lokalvalet 2017. Den senaste tidens repressiva åtgärder mot oppositionen, media och civilsamhällets organisationer är ett allvarligt bakslag för den demokratiska utvecklingen och de mänskliga rättigheterna i Kambodja.

Sverige och EU har tidigt markerat mot den politiska utveckling som vi anser allvarligt begränsar det demokratiska utrymmet inför att Kambodja går till parlamentsval sommaren 2018. Fria och rättvisa val är en av grundstenarna i en demokrati. Ett val där det största oppositionspartiet inte tillåts att delta kommer inte kunna anses som legitimt.

Regeringen uppmanar Kambodja att tillåta den politiska oppositionen, media och civilsamhällets aktörer att verka fritt.

I ljuset av den negativa politiska utvecklingen kommer regeringen se över formerna för vårt engagemang i Kambodja.